snow_trees_path_fog_frost_winter_roads_1366x768_51546.jpg

Az ősz végén, a szibériai hó, illetve a sarki jég szokatlanul erős felhalmozódása, még egy átlagosnál hidegebb telet vetített előre. Ázsiában és Észak-Amerikában ez meg is tette hatását, hiszen ezeken a területeken összességében kemény tél volt tapasztalható, sőt, a mai napig még jelentős a hóborítottság. Az európai tél szempontjából, nagyon fontos terület a Brit-szigetek környékének időjárása, időjárási helyzete.

Decembertől a térségben szokatlanul aktív ciklontevékenység kezdődött, amely a későbbiekben meghatározta szinte egész Európa időjárását. A kontinens nagy része, ennek a brit ciklonnak az előoldali, meleg áramlásába tartozott. A hatalmas légörvény folyamatosan pumpálta dél felől a meleg levegőt térségünkbe. Ebben a makacs időjárási helyzetben még az is csoda volt, hogy egyáltalán ki tudott alakulni január végétől, egy 10-12 napig tartó havas, hideg periódus.

Ahogy már sokszor utaltunk rá, a brit viharciklonok tartósságát egy úgynevezett öngerjesztő folyamat is eredményezte. Az Észak-Amerikára folyamatosan leszakadó igen hideg levegő, az Atlanti-óceán meleg vizére érve, újabb és újabb ciklonokat szült, illetve, a már meglévő viharciklont újabb energiával látta el. Minél erősebb volt a viharciklon, annál erősebb volt felettünk a déli, délnyugati áramlás. Az amerikai hideg, és az európai meleg tél között tehát, ok-okozati összefüggés állt fenn.

A brit ciklonok méretét és erősségét jól jellemzi, hogy olyan hatalmas áramlási rendszerrel rendelkeztek, hogy nem egyszer szállítottak hazánk légkörébe is szaharai eredetű homokot, valamint a meleg léghullámok eljutottak egészen az Urál-hegységig is.

Összefoglalva tehát, a 2013/2014-es szokatlanul enyhe európai tél, a Brit-szigetek feletti erős és tartós ciklontevékenységnek tudható be.

Kíváncsian várjuk, hogyan alakul majd a következő szezon. Mivel két egyforma tél nincs, könnyen lehet, hogy fordul majd a kocka, és a következő télen Európa kapja majd a zord levegőt.

1..jpg

1. ÁBRA: Az ábrán piros nyilak jelzik az óramutató járásával ellenkező irányban örvénylő ciklont. A ciklon áramlási rendszerében Európára meleg levegő érkezik.

2..jpg

2. ÁBRA: Az ábra az úgynevezett öngerjesztő folyamatot ábrázolja. A brit ciklon hátoldalán Amerikára hideg levegő szakad. ( fehér nyíl) Ugyanakkor a ciklon előoldalán meleg levegő érkezik Európába. (piros nyíl) A folyamatos hideg leszakadások újabb és újabb energiával látják el a viharciklont.

3..jpg

3. ÁBRA: Az északi félteke hőmérsékleti elrendeződése a tél folyamán. Az ábra jól szemlélteti, hogy a hideg hiányzik Európából, helyette Amerika felett összpontosul. Az ábrán a kék és lila színek, a -20,-30 fokos izotermát jelentik.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: időjós, kapospont, szalinay, tél, eső, időjárás