Az elmúlt napok változékony időjárását okozó ciklon lassan elmozdul, és hátoldalán, északkeleti áramlással, egyre szárazabb léghullámok érik el térségünket. A hétvégén a sok napsütés hatására erősödik nappali felmelegedés, azonban az éjszakák hidegebbek lesznek.

Pénteken, még mindig a közelünkben örvénylő mediterrán ciklon hatása alatt leszünk. Napközben már nagyobb területen szakadozik fel a felhőzet, néhol a nap is kisüthet, majd a délutáni, esti óráktól átmenetileg újból megnövekszik a felhőzet, és elszórtan kell számítani kisebb esőre, záporra. Az északkeleti szél megélénkül, ami ronthat majd a hőérzeten. A délutáni órákra általában 9-12 fok közé melegszik a levegő.

Szombaton eleinte még felhős lesz az ég, szórványosan kisebb eső, zápor is előfordulhat, majd napközben jelentősen csökken a felhőzet, kisüt a nap. Erősödik a nappali felmelegedés, a délutáni órák legmagasabb hőmérséklete 11-14 fok körül alakul. Vasárnap reggelre többfelé alakulhat ki talaj menti fagy, majd napközben, a zavartalan napsütés hatására gyorsan melegszik a levegő, a délutáni órákban általában 11-15 fok közötti hőmérsékleteket mérhetünk majd.

A Kárpát-medence időjárását eleinte még ciklonális hatások alakítják. A hétvégén már egy anticiklon alakul ki felettünk, szárazra fordul az idő.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

Péntek: a változóan, időnként erősen felhős ég mellett, kevés napsütés is lehet. Főleg a késő délutáni, esti óráktól kell számítani kisebb eső, zápor kialakulására. Az északkeleti szél megélénkül. A délutáni órák hőmérséklete 9-12 fok körül alakul. Késő estére 5-8 fokig hűl a levegő.Szombat: eleinte még előfordulhat gyenge eső, zápor, majd napközben csökken a felhőzet, kisüt a nap. Az északkeleti szél élénk lesz. A reggeli órák hőmérséklete 1-4 fok között alakul. A délutáni órákra 11-14 fokig melegszik a levegő.Vasárnap: túlnyomóan napos, száraz idő várható. Az északkeleti szél megélénkül. A reggeli órák legalacsonyabb hőmérséklete 0,+4 fok között alakul. A délutáni órákra 11-15 fokig melegszik a levegő.

Távolabbi kilátások: a jövő hét közepén kissé visszaesik a hőmérséklet, majd a hétvégére jelentős melegedés látszik.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: borong, idő, enyhe, szél, nap, eső, felhő, időjárás