Az OTP Bank 1971-ben vette át azakkori tanácsok számlavezetési feladatait, tehát 53 éve intézi az önkormányzatok és jogelődjeik pénzügyeit - hangzott el egy budapesti fórumon, amin mint 200 település képviseltette magát. A hitelintézet a helyhatóságok stratégiai partnereként komoly részt vállal a hazai települések mindennapi működésében, a hitelezésükben, a beruházásaik megtervezésében előfinanszírozásában és végrehajtásában is.

A honi önkormányzatok az uniós csatlakozás óta 7 000 milliárd forint értékű fejlesztést valósítottak meg. Az OTP Bank minden eddigi 100 forint uniós támogatáshoz 25 forint kiegészítő finanszírozást - önerőt, finanszírozási előleget - biztosított önkormányzati partnereinek.

A stratégiai kapcsolatok erősítése érdekében az OTP Bank a közelmúltban partnerségi megállapodásokat is kötött a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségével (2016), a Megyei Jogú Városok Szövetségével (2019), illetve a Megyei Önkormányzatok Országos Szövetségével (2022).

Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter előadásában a területfejlesztés új koncepciójáról beszélt. Elmondta, hogy a jövő városai nemcsak önmagukért, hanem a környező településekért is felelősséget vállalnak. A jövő városai nem pusztán közigazgatási, hanem fejlesztéspolitikai egységek is lesznek. Ezeknek a településeknek a jövőben nem versenyezniük kell egymással, hanem együttműködni. A fejlesztéspolitikát a jövőben a hagyományos közigazgatási egység mellett egyre inkább a funkcionális várostérségek alapján kell szervezni. Olyan szemléletet szeretnénk meghonosítani, amely nem a városok kizárólagosságán alapul, hanem a városok területi ellátásban viselt felelősségén – tette hozzá a miniszter.

Címkék: pénzintézet, beruház, fejleszt, OTP, hitel, támogat, önkormányzat, bank, Kaposvár, gazdaság