Éves összevetésben 2024 elejére csökkent a csirke-, a pulyka- és a marhahús ára, olcsóbb lett a tojás, valamint a sertéshúsok egy része is - olvasható az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) kedden közzétett összefoglalóiban.
Az intézet adatai szerint a friss csirkehúsok feldolgozói értékesítési árai 10 és 25 százalék közötti mértékben csökkentek, a vágócsirke több mint 20 százalékkal lett olcsóbb.
A ketreces tartásból származó étkezési tojás ára 2024 első 3 hetében 18 százalékkal, a mélyalmos tartásból származó étkezési tojás ára 16 százalékkal mérséklődött. A pulykahús ára ennél is nagyobb mértékben, esetenként 26-27 százalékkal esett vissza a tavalyi azonos időszakhoz képest - közölték.
A baromfihús árának alakulása részben a takarmányköltségek változásával magyarázható, ezek ugyanis az AKI adatai szerint ugyancsak olcsóbbak lettek 2023 végére az előző évi szinthez képest.
Az összefoglaló szerint a vágómarha ára szintén visszaesett, átlagosan majdnem 24 százalékkal. A sertés árának alakulása összetettebb, a vágósertés termelői ára ugyanis szinte ugyanannyi, mint egy éve, a sertéshús feldolgozói értékesítési ára viszont esetenként néhány százalékkal csökkent, de a többségük 1 és 18 százalék között drágult egy év alatt.
A nyers sertéshús kiskereskedelmi beszerzési ára hasonló változást mutat, kisebb részük valamelyest olcsóbb lett, a többségük enyhén, 10 százalék alatti mértékben drágult. A hízósertéstáp árának emelkedése a 2023 végi adatok alapján megállt, csaknem ugyanannyiért vagy olcsóbban kapható, mint egy évvel korábban - olvasható az összesítésben.
Címkék: csikre, marha, olcsó, pulyka, sertés, drága, hús, ár, tojás, gazdaság