Szita Károly úgy fogalmazott: égető szükség van a Modern városok programra, amely az elmúlt évszázad legjelentősebb beruházási programja volt.  A nagyvárosok és a környező kisebb települések kapcsolatáról közölte:

Magyarországon 25 megyei jogú város van, amelyekben összesen kétmillió ember él, de az agglomerációval együtt ez négymillió főt jelent. "Nem tudok Kaposvár közigazgatási határaiban gondolkodni, annak nincs is értelme" - szögezte le, majd úgy folytatta: a környékbeli települések és azok lakói ezer szállal kötődnek a városhoz, ezért közös érdek, hogy legyen például megfelelő buszközlekedés a térségben.

fotó: MTI/Koszticsák Szilárd
fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

A modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos a jövőbeni feladatokról és fejlesztésekről szólva kiemelte: nagyobb hangsúlyt szeretnének fektetni a közlekedésszervezésre, mert jó minőségű utakra és jó minőségű közösségi közlekedésre van szükség ahhoz, hogy a szolgáltatásokat igénybe tudják venni az emberek.Az elmúlt időszak fejlesztéseit felidézve beszélt arról is, hogy a Modern városok program forrásait jórészt olyan fejlesztésekre fordították, amelyek "nem álltak meg a városok határainál", hanem az egész térség előrelépését szolgálták.

A vidéket jobb közszolgáltatásokkal, a városokat több nyugalommal kell ellátni - erről már a területfejlesztési miniszter beszélt tegnap. Navracsics Tibor szerint meg kell ágyazni a térségi gondolkodásnak és az egyes régiókra, városokra koncentráló fejlesztéspolitikára van szükség. Az új területfejlesztési koncepcióval kapcsolatban kitért arra, hogy új elem lenne a nagytérségi összekapcsolódás elősegítése, aminek mintaprogramja most a Dél-Dunántúlra vonatkozó komplex fejlesztési program, amely még az ősszel a kormány elé kerül. Megjegyezte, ebben együttműködésre számítanak Horvátországgal.

Kaposvár polgármestere tegnap a konferenciát tartott előadása mellett tárgyalásokat folytatott a honvédelmi és a kulturális miniszterrel, valamint a belügyi tárca vezetőjével is.

Címkék: jó gyakorlat, példa, falu, vidék, település, fejleszt, közlekedés, Kaposvár, gazdaság