A Kaposvári Biohőtermelő a 67-es út lakott területén kívül, a Volán telep mellett épült meg. Az 1.700 négyzetméteres létesítményben kapott helyet a faapríték tüzelésű fűtőmű, amely napi/heti apríték-tárolókból, kazánházból és kiszolgáló létesítményekből áll. A két kazános fűtőmű teljesítménye 2×7,5 megawatt. A termelt hőt a távhőrendszerbe egy újonnan épülő, 1915 méteres vezetékpáron táplálják be.

Az átadóról és az építkezésről itt tudósítottunk bővebben, a projekt részleteit pedig ide kattintva olvashatják át.

A kaposvári Városházán megtartott projektzáró rendezvényen Szaka Zsolt vezérigazgató hangsúlyozta: a fűtőmű megépülésével, átadásával új korszakba lépett a több mint fél évszázada működő távhőszolgáltatás. A faaprítékkal üzemelő létesítménynek köszönhetően biztonságosabb szolgáltatást tudnak nyújtani több mint 7.000 felhasználójuk számára, a hőenergiát olcsóban tudják előállítani, s mindeközben a távfűtött épületek energetikai mutatói is javulnak.

Borhi Zsombor alpolgármester arról beszélt, Kaposvár kiemelt célja az energiafüggetlenség elérése és a megújuló energiaforrások használata. Mint mondta: tovább zöldül a város, a beruházásnak köszönhetően ugyanis 12.000 tonna széndioxidot takarítanak meg, így jó úton haladnak az egészségesebb környezet megteremtése, a kaposváriak egészségének és biztonságának megőrzése terén.

Zanatyné Uitz Zsuzsanna távfűtési műszaki vezető részletesen bemutatta a beruházást, s kiemelte: a megújuló energián alapuló fűtőműnek köszönhetően hatékony távfűtésnek fog minősülni a kaposvári távfűtés. Egyúttal köszönetet mondott mindenkinek, aki a beruházás során munkájával segítette a projekt megvalósulását.   

A „Kaposvári Biohőtermelő (KBH) létesítése (KEHOP-5.3.4-21-2021-00002)” elnevezésű projekt a  Széchenyi 2020 program keretében, az Európai Unió támogatásával, az Európai Kohéziós Alap társfinanszírozásával valósul meg.

Címkék: fűtőmű, faapríték, klíma, környezetbarát, energia, rezsi, Kaposvár, gazdaság