A „Legzöldebb megyei jogú város” és az „Energiahatékony Önkormányzat” díjakkal ismerték el Kaposvár környezetvédelmi és energiahatékonysági törekvéseit. A Virtuális Erőmű Program XIII. Parlamenti díjátadóján Borhi Zsombor alpolgármester úr vette át a rangos elismeréseket.

A Virtuális Erőmű Program a köztársasági elnök által fővédnökölt és az Európai Bizottság által a legjobb három uniós energiahatékonysági program közé választott fenntarthatósági kezdeményezés.

Az ítészek az indoklásban azt írták:

- Kaposvár energiapolitikája három fő szempontra épült: az energiaellátás biztonságára, az energiaellátás megfizethetőségére és a klímavédelemre. Ezen három területen rengeteg gyakorlati lépést tett a város vezetése, melyek az elmúlt években kiemelkedő klímavédelmi hasznot hoztak a város számára, így mint a körkörös gazdálkodási modell figyelembevételével az ország egyetlen cukorgyárában termelt biogázt a helyi Virágfürdőben, és a CNG buszok tankolásánál használják.

- Az önkormányzati intézmények és lakások épületeinek korszerűsítése, energiahatékonysági felújítása, megújuló energiaforrások beépítése megtörtént.
Megépült Kaposvár határába Közép Európa eddigi legnagyobb naperőműve (100 MW), saját tulajdonú napelemparkok, ill. kiserőművek létesítését valósították meg.

- Energiahatékony közvilágítás került kiépítésre, 2.135 lámpatestet cseréltek le 55 utcában Kaposváron, a lámpatestek vezérelhetőek, fényerőszabályozóval ellátottak.

- Az önkormányzati járműpark környezetbarát alakítását és fenntartását biztosítják, elektromos gépjárműveket vásároltak a közszolgáltatásokba; 

- Korszerűsítették a szennyvíztisztítási technológiát, a telep egy részét a szennyvíziszapból előállított biogázzal üzemeltetik.

- A távfűtés környezetbarát és energiatakarékos, elérhető árú biztosítását tűzték ki célul a távhőpiac tudatos bővítésével, és a biomassza alapú Zöld Fűtőmű megvalósításával.

- Energiaközösség kialakítását tervezik az ipari fogyasztókkal, és a termelőkkel közösen. 

- Az okoshálózati rendszer megteremtését, irányított-, vezényelt energiagazdálkodás előkészítési feladatait hat dunántúli nagyvárossal közösen közvetlen brüsszeli forrásból hajtották végre. A megvalósítandó műszaki tartalomban szerepel a közvilágítás korszerűsítése, napelemek tetőre telepítése, tárolók rendszerbe integrálása, és egyéb energiahatékonysági beruházások.

- Teljeskörű, minden hulladékáramra kiterjedő, modern hulladékgazdálkodási rendszert alakított ki 118 települést összefogó társulás gesztoraként.

- A beruházások mellett nagy hangsúlyt fordítanak a fiatalok szemléletformálására, nemcsak a rendezvényekkel, de állandó oktató helyszín kialakításával is, mely a Klímakuckó elnevezést kapta. 

Címkék: CNG, energia, biogáz, fűtőmű, napelem, éghajlat, klíma, zöld, közlekedés, díj, gazdaság, Kaposvár