A tereprendezési munkálatok a tavalyi év végén kezdődtek meg a Desedán. Azoknak a fáknak a helyére, amiket most ki kellett vágni, újakat ültetnek a horgászok.

A Kaposvári Sporthorgász Egyesület elnöke, Kozári Miklós egy helyszínbejáráson azt mondta: ennek a korszakos védműnek a terve évek óta napirenden volt már, most viszont pénz is jut rá. A tó ugyanis évről-évre egyre nagyobb szeletet foglal el a partból. Ez a fák bedőlésével is jár. A vízbe jutó rengeteg zöldhulladék és a sok föld viszont eliszaposítja a medret, miközben egyes helyeken már a biztonságos gyalogos közlekedést is veszélyeztette egy-egy beszakadó partszakasz.

"Az alámosott partnál minimális feltöltéssel egy rézsű lesz kialakítva. Ez le lesz döngölve és terfil fóliával le lesz takarva. Erre kerülnek rá a nagy terméskövek, míg a teteje, az utolsó 15-20-30 centi, kisebb kővel lesz borítva" - tudta meg szerkesztőségünk a tóparton.

A Magyar Országos Horgász Szövetség versenysportszakági irodavezetője, Ambrus Tibor pedig arról beszélt, hogy "ez a beruházás nemcsak a horgászok érdekeit szolgálja, hiszen itt egy kerékpárút is húzódik, amit szintén megóv a védmű, vagyis biztonsági, környezetvédelmi és idegenforgalmi hozadékai is vannak a fejlesztésnek."

A Deseda partját most a KSHE, a MOHOSZ és az önkormányzat támogatásával 850 méteren hosszan erősítik meg a szakemberek. A munkálatokkal várhatóan március közepére végez a kivitelező.

Címkék: partfal, megerősít, környezet, biztonság, , horgász, Deseda, kerékpár, gazdaság