– A város idén 150 millió forinttal növeli adóbevételét a tervezetthez képest. Ez azonban nem emeléssel értük el, hanem ennyivel jobban megy a helyi gazdaság, ennyivel többet fizetnek a cégek a város kasszájába – mondta a helyi adórendeletek felülvizsgálatának tárgyaláskor a polgármester.

A koronavírus világjárvány kapcsán a város 2021-ben és 2022-ben sem emelte a helyi adókat és tekintettel az uniós szankciók okozta energiaválságra, illetve ezek gazdaságra gyakorolt negatív hatásaira a helyi adók mértékét – az építményadó és a telekadó maximális mértékének kivételével – idén sem emelnek.

A kommunális adó összege 7 éve változatlan: lakás és lakásbérlet esetében 6.500, más vagyontárgyak esetében pedig 6.300 forint. Emellett továbbra is méltányossági lehetőséget biztosítanak mindazok számára, akiknek a kommunális adó megfizetése nehézséget okoz, részletfizetés vagy adómérséklés, illetve adóelengedés formájában. Idén eddig 48 adóalany élt ezzel a segítséggel.

Ugyancsak nem emelkedik az építményadó általános mértéke, kivéve a kereskedelmi célra használt épületek illetve a bankok, benzinkutak távközlési cégek, irodái esetében. Utóbbiaknál 240 forinttal kell többet fizetni majd négyzetméterenként.

A telekadó tekintetében is csak a kereskedelmi tevékenység, továbbá a biztosítási, távközlési tevékenység és üzemanyagtöltő állomás célját szolgáló telkek esetében emelkedik az adó mértéke.

A 2013 óta változatlan idegenforgalmi adó, valamint az iparűzési adó mértéke idén sem emelkedik. Utóbbinál idén 32 vállalkozásnak mintegy 627 millió forint összegben biztosítottak fizetési halasztást és részletfizetési kedvezményt és további 650 millió forint maradt a vállalkozásoknál az 1 százalékos kedvezményből adódóan.

A fizető parkolók fenntartásával kapcsolatos szolgáltatások és alkatrészek áremelkedése, valamint a minimálbér emelkedése miatt övezetenként változó mértékben 20-50 forinttal emelkedik jövő januártól a parkolás óradíja.  A nagyvárosok között ugyanakkor továbbra is az egyik legolcsóbb a kaposvári parkolás.

null

A parkolást ráadásul más városokkal ellentétben Kaposváron nem privatizálták – hangsúlyozta a polgármester – így a bevétel is a kaposváriaknál marad.

Címkék: parkolás, adó, kaposvár, gazdaság