A Kopp Mária Intézet reprezentatív kutatásának keretében ezer ember kerestek meg telefonon. A válaszadók 63 százaléka ugyanannyi, 9 százalékuk pedig kevesebb rezsit fizet idén, mint tavaly. Ennek oka a kutatók szerint az, hogy egyrészt a kormány a rezsistoppal alacsonyan tartja az árakat, másrészt egyre inkább energiatudatosak vagyunk.

Egyre takarékosabbak vagyunk áram- és vízfogyasztás terén, egyre több alacsony fogyasztású háztartási eszközt használunk és odafigyelünk otthonuk hőmérsékletére is. A kormány ugyanakkor továbbra is fenntartja a rezsicsökkentett árakat az átlagfogyasztás mértékéig, amellyel minden magyar család átlagosan 181 ezer forintot takarít meg havonta.

Így takarékoskodnak Olaszországban

Rómában eközben az olasz hatóságok frissen bejelentett döntése szerint hétfőtől december elsejéig napi négy órán át fűthetők a lakások, utána az időjárás függvényében emelhetik a fűtési órák számát, amely azonban nem haladhatja meg a napi tizenegy órát.

A lakóközösségek maguk dönthették el, hogy ez a napi négy óra mikor legyen. A fűtési szezon az olasz fővárosban április 7-ig tart.

Címkék: magyarország, költség, rezsi, gazdaság