A cukorgyári biogáztermelő üzem, a dombóvári úti 200 hektáros napelempark és az iszapot is feldolgozó szennyvíztiszítító telep. Ezek az emblematikus beruházások már jelezték azt, hogy Kaposvár elindult a függetlenedés útján, vagyis, hogy amennyi energiára szüksége van, azt a város elő tudja állítani.

Az újabb mérföldkő pedig a biomassza alapú zöld fűtőmű. Ez a létesítmény látja majd el a 6900 távfűtött lakást és 305 közintézményt. Azokat, amelyek fűtéséhez most gáz kell vásárolnia a városnak. Ez eddig éves szinten 1,3 milliárd forintba került. Most, az energiaválság közepén három hónap alatt 7 milliárdba. A zöld fűtőművel a vásárolt földgáz 93 százalékát kiváltják majd.

"Csak 7 százalékban kell földgázt vásárolnunk. Gondoljanak csak bele, addig, amíg ma egy gigajoule hőenergia előállítása 53 ezer forint, az tizedébe fog kerülni a következő esztendőben" - mondta el egy pénteki sajtótájékoztatón Szita Károly, Kaposvár polgármestere.

A megújuló energián alapuló beruházásnak köszönhetően Kaposvár továbbra is az ország legolcsóbb városa tud maradni a közszolgáltatások tekintetében - hangsúlyozta a polgármester: "Saját magunk termeljük meg a meleg vízhez és a meleghez szükséges energiát. Ennél nagyobb örömöt el sem tudok képzelni!"

Az ipari célra már nem használható faaprítékkal üzemelő fűtőműbe már beszereltek két darab 7,5 megawattos kazánt és a két kilométer hosszú távvezeték is a földben van. A zöld fűtőmű próbaüzeme a tervezettnél fél évvel korábban, már december közepén elindul.

Címkék: független, önellátás, faapríték, fűtőmű, biomassza, energia, távhő, áram, rezsi, gáz, gazdaság, Kaposvár