Magyarország kormánya célul tűzte ki a gyermekszegénység visszaszorítását, megelőzését és a szegény családban élő gyermekek felemelését. Az „Infrastrukturális fejlesztés a kaposvári járás gyermekeiért” elnevezésű projekt is része volt e cél megvalósításának. 

A fejlesztések során új funkciót kapott a Kaposvár, Sörház utca 10 szám alatti, egykori óvoda épülete. A sokáig kihasználatlanul álló ingatlan felújítási munkálatai 2020 nyarának végén kezdődtek, és 2021 márciusban fejeződtek be. A megújult létesítmény tavaly május óta elsősorban közösségi házként funkcionál, de az épületben irodát kaptak a Gyerekesély Iroda adminisztratív hátterét biztosító munkatársak is.  

A közösségi ház megnyitását hosszas előkészítő munka előzte meg. Szórólapokon, plakátokon értesítették a rászorulókat a lehetőségről, a menedzsment és a szakemberek felkeresték a közelben levő iskolákat és óvodákat, valamint a környéken élő, hátrányos helyzetű családokat, hogy tájékoztassák őket a lehetőségekről.

Az új közösségi tér családbarát szolgáltatásokkal, közösségi- és sportprogramokkal, illetve tanulást támogató-, valamint pedagógiai segítséggel segíti a rászorulókat.  Gyógypedagógus, gyógytornász, korai képességfejlesztő, pedagógusok, szociális munkások és pszichológus szolgáltatásai is ingyenesen állnak rendelkezésre. A gyerekek részére naponta egy alkalommal hideg élelmet is biztosítanak.

A projekt infrastrukturális fejlesztésének másik irányaként, a somogysárdi, Táncsics Mihály utcai Esélyponthoz kapcsolódóan, külső közösségi tér, salakos sportpálya épült. A sportpálya építése nemrégiben fejeződött be, az Esélypontot működtető Kaposfői Szent Erzsébet Alapítvány azt várja a fejlesztéstől, hogy egyre több fiatalhoz jut el az alapítvány, ezáltal egyre többeknek nyújthatnak segítséget a rászorulók közül.

Címkék: esélyteremtés, gyermekvédelem, szegénység, Somogysárd, közösség, Kaposvár, gazdaság