Sikeres pályázatnak köszönhetően 3,5 milliárd forintból folytatódhat a foglalkoztatás-fejlesztés Somogy megyében. A projektet továbbra is konzorciumban valósítja meg a Somogy Megyei Önkormányzat a Somogy Megyei Kormányhivatallal, az együttműködés pedig kiegészül a Somogy Társadalmi Felemelkedéséért Nonprofit Kft.-vel. A megvalósítást célzó konzorciumi szerződés aláírására szerda délelőtt került sor a kaposvári Vármegyeházán.

Biró Norbert, a megyei közgyűlés elnöke az aláírást megelőzően elmondta: a mostani, közel kétmilliárd forintból megvalósult megyei foglalkoztatási együttműködés idei évben zárul le, és ezzel együtt elindul az új támogatási lehetőség előkészítése a kis- és középvállalkozások számára. A Top Plusz keretében 3,5 milliárdra emelkedik a foglalkoztatás elősegítésére fordítható összeg. A feladatok bővülnek, a befektetés ösztönzés megyei szinten előtérbe kerül. Ennek elősegítése érdekében és piaci szereplők igénye alapján került be a konzorciumi tagok közé a Somogy Társadalmi Felemelkedéséért Nonprofit Kft. Az előző projektben 34 partnerszervezettel működtünk együtt, de szeretnénk bővíteni a résztvevők körét.

Dr. Neszmènyi Zsolt kormánymegbízott kiemelte: 8 ilyen foglalkoztatási paktum működött összesen 4,9 milliárd forintos kerettel az előző uniós pénzügyi ciklusban Somogyban. A terveket sikerült túlteljesíteni, az eredetileg számított 3285 helyett 3426 főt vontak be a pályázat végrehajtása során nagyrészt képzésekbe, de jó részük álláshoz is jutott. A foglalkoztatási helyzet többek között ennek a projektnek köszönhetően is javul Somogyban. Míg 2012-ben 28822 nyilvántartott álláskereső volt megyénkben, ez a szám mára 12469-re csökkent. Az előző ciklussal ellentétben egy paktum projekt lesz Somogyban, melynek megvalósítása során 1923 főt terveznek bevonni a programba.

A konzorciumi szerződést Biró Norbert, megyei közgyűlési elnöke, dr. Neszmènyi Zsolt kormánymegbízott és Boros István, a Somogy Társadalmi Felemelkedéséért Nonprofit Kft. ügyvezetője írta alá, ezzel elkezdődhet a projekt megvalósítása.

Címkék: paktum, foglalkoztatás, munkahely, Somogy, gazdaság