A covid-veszélyhelyzettel kapcsolatos intézkedések egyik rendelkezése a kis- és középvállalkozások 2021. évi helyi iparűzési adójának 1%-ra csökkentése volt. Azok a kis- és középvállalkozások, akik ebben a kedvezményben részesültek, a napokban kapták meg „Értesítés támogatás visszaigazolásáról” című levelünket, melyben az elengedett iparűzési adó mértékét közöljük. Ezt az összeget nem kellett megfizetni, az összeg csupán tájékoztatás, tehát semmilyen pénzmozgással nem jár!

Az adókedvezmény „de minimis” támogatásnak minősül, tehát amely vállalkozás uniós forrásra pályázik, a pályázatokban ezen igazolás alapján tudja feltüntetni, hogy mekkora összegű „de minimis” támogatásban részesült. Az 1%-os adókedvezmény a 2022. adóévben is megmarad.

Amely vállalkozások (elsősorban egyes „KATA” adóalanyok) akik két igazolást kaptak, azok esetében az egyik igazolás a 2021. adóévre, a másik a 2022. adóévre vonatkozik. A nem KATA adózású vállalkozások a bevallási időszakot, és a bevallások feldolgozását követően kapják meg a támogatás mértékéről szóló igazolást. A támogatást igazoló levelünkkel kapcsolatban semmilyen további ügyintézési kötelezettség nincs.

A szálláshely szolgáltatók figyelmét szeretnénk felhívni a 2022. március 7. napján megjelent, az Ukrajnából érkező háborús menekültekkel kapcsolatos 87/2022. (III.7.) számú kormányrendeletre, melynek értelmében azok után a magánszemélyek után, akik 2022. február 24. napját követően érkeztek Ukrajnából, és a Magyarországra érkezést megelőzően jogszerűen tartózkodtak Ukrajna területén, nem kell idegenforgalmi adót fizetni.

Címkék: idegenforgalmi, iparűzési, adó, gazdaság, Kaposvár