Két éve, az első erőművek éjszakáján több száz kaposvári lakos és diák járta körbe a Kanizsai utcai fűtőművet. A nagy sikerű program idén országszerte 36 helyszínen, köztük Kaposváron is folytatódik - hangzott el egy mai sajtótájékoztatón a somogyi megyeszékhelyen.

„Hívjuk azokat, akik kíváncsiak arra, hogy a tüzelőanyagból hogyan lesz villamos energia, illetve hogyan lesz melegvíz, illetve hogyan lesz meleg a radiátorunk ettől az energiától" - mondta el az esemény kapcsán Scherer Zsolt, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal szóvivője.

Az idei Erőművek Éjszakáján az egyébként szigorúan elzárt területre is be lehet majd menni, ahol a gázmotoros kazán működik. De végigvezetik majd a vendégeket a fűtőművön, és megmutatják a CNG töltőállomást is. Működés közben lesznek láthatók a kazánok, és ki lehet majd próbálni az elektromos járműveket is. A szervezők azt remélik, hogy az energiatermelés és távfűtés kulisszatitkainak bemutatásával a felhasználók is tudatosabb fogyasztók lesznek.

 

erőmű

„A lakosság és egyre több család maga is áramtermelővé vált az elmúlt években, hisz napelem telepek vannak a házak tetején, és nemcsak felhasználják az emberek, hanem adott esetben termelik is az energiát" - tette hozzá Varga Ivett, az E.ON Hungária Zrt. szóvivője.

A kaposvári fűtőmű mintegy 7000 lakossági és több mint 300 egyéb fogyasztót, közintézményt lát el.

„A városlakók megtapasztalták, hogy milyen mértékben fejlődik itt Kaposváron a távfűtés, mert ez egy környezetbarát és energiatakarékos fűtési forma, és ez a fenntartható fejlődés nagyon fontos a vállalatunk szempontjából” - mondta el Zanatyné Uitz Zsuzsanna, a Kaposvári Vagyonkezelő- és Szolgáltató Zrt. távfűtési műszaki vezetője.

A programon való részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött, melyet a www.eromuvekejszakaja.hu oldalon lehet megtenni.

Címkék: erőművek éjszakája, távfűtés, Kaposvár, gazdaság