1326-an vannak jelenleg regisztráltan állás nélkül a somogyi megyeszékhelyen, ez pedig az elmúlt 20 év májusi adatait figyelembe véve is rekordnak számít - tájékoztatott közleményében a városháza. Mint írták, főleg annak fényében kiemelkedően kedvező a javulás, hogy 2020 ugyanezen időszakában - a koronavírus-világjárványnak köszönthetően - jelentősen megnőtt a munkanélküliek száma, akkor 2315-en voltak regisztrálva. Így az előző évhez képest 42,7 százalékkal csökkent az álláskeresők száma.

A teljes lakosságot figyelembe véve jelenleg Kaposváron 3,5 százalékos a munkanélküliség, ami a Somogy megyei átlagnál 3,1, míg az országos átlagnál 0,8 százalékponttal kedvezőbb.

A 2021. májusi adat egyébként 2018 óta - minden hónapot tekintve - a legalacsonyabb, még a pandémia előtt sem volt ilyen kevés a regisztrált álláskeresők száma. Ez év áprilisához képes 139-en dolgoznak többen, ez pedig 9,5 százalékos javulást jelent.

A koronavírus-járvány harmadik hulláma lecsengőben van, Somogy megyében június 2-án nyolc új beteget regisztráltak. A magas átoltottságnak köszönhetően fokozatosan enyhített a kormány az óvintézkedéseken, amelynek hála az éttermek és kávézók, sport- és kulturális létesítmények is kinyithattak, és a gazdasági élet szereplői is fellélegezhetnek. A város vezetésének ugyanakkor továbbra is célja a kaposváriak egészségének védelme mindamellett, hogy a gazdaság újraindítását követően annak megerősítését is támogassa.

Éppen ezért hirdették meg Kaposvár újraiparosítási programját, amelynek a célja, hogy mindenki dolgozhasson, és emelkedjenek a bérek a városban. Ennek érdekében épülnek új ipari parkok, az Óbudai Egyetemmel közösen 15 milliárd forintból Tudományos és innovációs park létrehozását tervezik, valamint támogatják a helyi műszaki és mérnök képzéseket, illetve a szakképzést is.

"A magasabb hozzáadott értékű, nagy tudásalapú termékek nagyobb hasznot hoznak, ezekből ki lehet termelni a magasabb béreket" - emelte ki a napokban többször is Szita Károly polgármester, aki a Kaposvári Szakképzési Centrum új digitális alkotóműhelyének átadásán a jó szakemberek helyi képzését is kulcsfontosságúnak nevezte.

Címkék: ipar, innováció, tudomány, foglalkoztatás, munkabér, munkanélküli, Kaposvár, gazdaság