A teljes ellátási láncra, a korábbi egy helyett öt szintjére terjeszti ki a fogyasztóvédelmi hatóság ellenőrzési lehetőségeit az ágazati törvény hatályba lépett módosítása - hívta fel a figyelmet az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) szombaton az MTI-nek küldött közleményében.

Azt írták, a szakemberek ezentúl nem csak a fogyasztóval közvetlen kapcsolatban álló eladóval szemben járhatnak el. Az ellenőrök a kiskereskedések mellett a vásárlókat érintő jogsértés gyanúja esetén a raktárakba, nagykereskedőkhöz, importőrökhöz és a gyártókhoz is bejuthatnak.

A hatóság mostanáig kizárólag olyan üzletben, webáruházban, applikációban végezhetett ellenőrzéseket, ahol végfogyasztó vásárolt vagy vett igénybe szolgáltatást. A törvénymódosításnak köszönhetően az ellenőrök nemcsak az üzlethelyiségbe, hanem például az áru tárolására szolgáló helyiségbe is beléphetnek, ott eszközöket, címkézési, csomagolási és egyéb munkafolyamatokat ellenőrizhetnek, iratokat ismerhetnek meg, díjmentesen mintát vehetnek.

Az ITM szerint a kiskapukat bezáró többletjogosítványokkal tipikus visszaéléseknek veheti elejét a fogyasztóvédelem:

  • Így például a fogyasztóvédelem ellenőrizni tudja az árukészletet az olyan webáruházaknál, ahol a holnapon figyelmeztető feliratban jelezik, "már csak 5 termék raktáron". Ha valótlanságot állít a webáruház, akár 2 milliós bírságot is kaphat.
  • Ellenőrizhetik, hogy a külföldről importált árucikk csomagolására a vásárlói bizalom fokozása érdekében nem ragasztottak-e "magyar termék" címkét.
  • A fogyasztóvédelmi munkatársak olyan kisebb magánlakásokba is beléphetnek mostantól, amelyek valamilyen raktározási feladatot látnak el.

Az ITM kezdeményezésére megvalósult törvénymódosítás augusztus 22-én lép hatályba. Hangsúlyozták: az új előírások a fogyasztóvédelem megerősítésével, ellenőrzési kereteinek bővítésével védik a magyar vásárlókat és a jogkövető vállalkozásokat. A hatóság a teljes ellátási láncra szóló jogosítványaival élve gyorsabban, hatékonyabban számolhatja fel a tisztességtelen piaci gyakorlatokat, hiszen célzottan, a jogsértés felmerülésének helyén intézkedhet.

Címkék: raktár, vásárló, gyár, fogyasztóvédelem, ellenőrzés, gazdaság