A hitelek törlesztésének idei évre szóló, a koronavírus-járvány miatt elrendelt felfüggesztése a babaváró- és a diákhitelekre is vonatkozik - mondta a Miniszterelnökség vezetője csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján, amelyen elhangzott az is: új, az önkéntes felajánlásokat koordináló akciócsoport alakul, és szükség van a veszélyhezet meghosszabbítására. Gulyás Gergely miniszter ismertette: a babavárókölcsönnél a 10 éves futamidő nem hosszabbodik meg.

A moratórium a magánszemélyek közötti hitelekre nem vonatkozik, bár ez egyébként is keveseket érint - jegyezte meg. A fogyasztói hitelekkel kapcsolatban azt mondta, arra számítanak, a jelenlegi helyzetben megnő majd az igény irántuk, ezért döntöttek úgy, hogy ezeknél a teljes hiteldíjmutató (thm) legfeljebb 5 százalékkal haladhatja meg a jegybanki alapkamatot.

A munkaviszonyokról, a munkaügyi szabályoktól való eltérés engedélyezéséről Gulyás Gergely azt közölte: a munkaadó és a munkavállaló szabad megállapodásának tárgya, miként módosítják a munkaviszonyt. Azt várják, hogy lesznek kreatív megoldások, amelyek adott esetben együtt járhatnak ugyan jövedelemcsökkenéssel is ebben a rendkívüli helyzetben, de a legfontosabb a munkahelymegtartás - emelte ki.

Megerősítette továbbá: az azonnali segítségre szoruló turizmusban, vendéglátó-, szórakoztató- és filmiparban, továbbá a szerencsejáték-, előadóművészi, rendezvényszervezői és sportszolgáltatást nyújtó ágazatban speciális szabályokat hoztak. Esetükben a nem lakás céljára szolgáló bérleti helyiségek bérleti szerződését június 30-ig nem lehet felmondani. Ezekben az ágazatokban márciusra, áprilisra, májusra és júniusra vonatkozóan a munkáltatók mentesülnek a munkabér utáni közterhek megfizetése alól, a munkavállalók munkabérét terhelő járulékok közül pedig kizárólag az egészségbiztosítási járulékot kell megfizetni 7710 forintos legmagasabb összegben.

A turizmusfejlesztési hozzájárulást sem kell március 1. és június 30. között fizetni. Emellett a taxisoknak sem kell június 30-ig gyakorlatilag semmilyen adót fizetniük. Ha kell, készek ennek meghosszabbítására - tette hozzá.

Gulyás Gergely kulcsfontosságúnak nevezte a koronavírussal összefüggésben elrendelt veszélyhelyzet Országgyűlés általi meghosszabbítását.

OLTASSA BE MAGÁT ÖN IS!

Címkék: moratórium, hitel, bank, pénz, koronavírus, gazdaság