A tavaly nyár végi algásodás miatt Dr. Pintér Sándor belügyminiszterhez fordult levélben a Balatoni Szövetség (BSZ), segítséget kérve ahhoz, hogy minél előbb beindulhasson egy komplex Balaton-kutatási program a megfelelő hozzárendelt forrással, és egy koordinátor kijelölésével - közölte Lombár Gábor, a balatoni önkormányzatokat tömörítő szövetség elnöke a szervezet tegnapi elnökségi ülésén.

A hirbalaton.hu írása szerint Lombár Gábor arról is beszámolt, hogy a levél megírása előtt a szövetség tájékozódott több érintett hivatalnál, kutatási bázison a jelenlegi helyzetről. Ennek során kiderült, több szervezet is foglalkozik a Balaton vízminőségének kérdéseivel, amit fontos lenne összehangolni, és hiányzik a megfelelő forrás is a célra.

A szövetség elnökségi ülésén egy szakértő felhívta a figyelmet arra, hogy a Balatonban tavaly nyár végén rövid ideig mért klorofill-maximum “bőven” meghaladta azt az értéket, amit a 80-as, 90-es évek algásodásának idején mértek. (A 80-as évek elején elindult balatoni algavirágzást többféle intézkedéssel, és rendszeres lepelkotrással tudták megfékezni 15 év alatt – hangzott el a vízügy egyik lakossági fórumán a közelmúltban. 1995-re szinte varázsütésre megjavult a tó vízminősége, de foszfor-terhelés, ha a korábbiaknál kisebb mértékben is, de folyamatosan éri.)

Lombár Gábor elmondta, a levelet január 9-én küldték el a belügyminiszternek, egyelőre nem érkezett rá válasz.

Címkék: kutatás, alga, vízminőség, gazdaság, Balaton