Mintegy 15 somogyi vállalkozó, cégvezető, vagy valamilyen gazdasági társaság képviselője jelentkezett az adóhivatal új szolgáltatására. A szervezet megyei igazgatója, Koltainé Magyar Zsuzsanna elmondta, a program révén lehetőség nyílik a személyes kapcsolatfelvételre, tájékoztató előadások meghallgatására, ezzekkel pedig az adózási ismeretek bővítésére.

Berta Árpád Fonyódról érkezett. Cserépkályha és kandallóépítéssel foglalkozik. Nyugdíjba menetele után kezdett vállalkozásba. Számára nagy segítség ez a mentor program.

- Ez a szolgáltatás mindenképpen megkönnyíti a munkánkat, így nekünk is könnyebb eligazodni a jogszabályok között - tette hozzá Berta Árpád.

null

Az adóhivatal országosan több mint 3 ezer kezdő vállalkozást tájékoztatott a mentor programról. Az adóügyekért felelős államtitkár korábban arról beszélt, hogy a kezdő gazdasági szereplők gyakran nincsenek tisztában a jogrend elvárásaival.

Tállai András szerint az állam, a hatóság és az adófizetők is akkor járnak a legjobban, ha az adóhatóság több figyelmet fordíthat a segítségnyújtásra, mint a büntetésre.

A mentor programra jelentekezőket fél éven keresztül, térítésmentesen oktatják az adóhivatal szakemberei.

- Az adózással kapcsolatban tájékoztatják, őket például a meghatalmazásokkal kapcsoltos teendőkkel, a bevallás benyújtásával kapcsoltos informáciokkal, illetve tájékoztatást kapnak emellett az ügyfélkapu regisztráciróval kapcsolatban, valamint különféle egyéb adóügyekben - válaszolta kérdésünkre Poszovácz Gabriella, a NAV Somogy Megyei Adó- és Vámigazgatóságának sajtóreferense.

Nemcsak a bevallások kitöltésében vagy javításában segít a NAV, hanem a hiánypótlásokban, a folyószámlával kapcsolatos kérdésekben, vagy akár a vámügyekben is.

Címkék: mentorprogram, nav, somogy megye, gazdaság