Személyes adatainkat ma már az élet számtalan területén megosztjuk. Azokat a munkáltatók, különféle szolgáltatók éppúgy kezelik, mint mondjuk a bankok. Ilyenkor adataink biztonsága az ő felelősségük.

"Nyilván ha egy cég valakinek a személyes adatait elveszíti abban az esetben az adott személy, akinek az adatait elvesztették, akár komoly anyagi károkat is szenvedhet, vagy családi problémái is lehetnek belőle. Lásd például az Ubernek a kis bakija, amikor elvesztette néhány millió felhasználójának azokat az adatait, hogy milyen irányba, milyen autókat szokott bérelni." - árulta el Borbély Imre, az Euro-Profil Kft. kereskedelmi igazgatója.

adatvédelmi konferencia

A Somogyi Kereskedelmi és Iparkamara egy mai rendezvényén elhangzott: a személyes adatokkal való kereskedés az egyik legjobban jövedelmező üzlet manapság. Azok védelme érdekében az európai parlament egy rendeletet alkotott, ami május végén lép életbe.

Hirsch Gábor, az Informatikai Vállalkozások Szövetségének munkacsoport-vezetője a konferencián elmondta, ha valójában használni is akarjuk ezeket az adatokat, amiket tárolunk, akkor a kockázatokat lehet csökkenteni, hogy bekövetkezzen egy általunk nem kívánt esesmény. Száz százalékban a kockázatot megszüntetni nem lehet, de nagyon jó eséllyel lehet szabályozni és csökkenteni megfelelően szabályozott folyamatok és megfelelően alkalmazott technológiák mellett - tette hozzá.

De nemcsak az informatikai rendszert kell felkészíteni a védelemre - mondták el a szakemberek.

adatvédelmi konferencia

"A tapasztalat az, hogy ezek az adatok kinyomtatásra kerülnek. Letesszük az asztalra, átvisszük a másik szobába, oda adjuk a kollégának, stb, és bizony ezek a személyes adatok hogyha papíron valahol elhevernek és úgy kerülnek illetéktelen kézbe, az pontosan ugyanakkora probléma mintha az informatikai rendszerekből szedjük ki." - tájékoztatott a NEXON Kft. értékesítési és üzletfejlesztési igazgatója, Weisz János.

A Somogyi Kereskedelmi és Iparkamara folyamatosan szervezi azokat az tájékoztatókat, amelyek felhívják a vállalkozások figyelmét az őket érintő változásokra.

Varga József elnök kérdésünkre elmondta, hogy a kamarának az a legfontosabb feladata, hogy tájékoztassa a vállakozásokat azokban a témákban, amik érintik őket, és megszervezzék a konferenciákat.

Az a cég, amelyik nem felel meg az előírásoknak akár 20 millió forintos bírságot is fizethet, ha az ellenőrzésen nem megy át a saját adatvédelmi rendszere.

Címkék: adatvédelem, iparkamara, SKIK, konferencia, gazdaság