December 1-jétől az év végéig tart az országos téli szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés, amelyet Zsigó Róbert, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára rendelt el.
A szaktárca közleménye szerint az ország teljes területére kiterjedő, immár hagyományosnak számító akció a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) koordinálásával, a hatóság és a megyei kormányhivatalok szakembereinek részvételével történik annak érdekében, hogy mind a készülődés időszakában, mind az ünnepek idején kizárólag biztonságos élelmiszerek kerülhessenek a fogyasztók asztalára.
Az ellenőrzés során a szakemberek kiemelt figyelmet fordítanak az ünnepekhez kötődő termékekre, valamint az ezeket előállító és forgalmazó helyekre. Fokozottan ellenőrzik többek között a hús és húskészítmény, illetve az édesipari termékek előállítását és forgalmazását, de a halak értékesítését is. Az ellenőrök feltűnnek majd piacokon, karácsonyi vásárokon, ahol a forgalmazott édességek ellenőrzése mellett a kitelepült vendéglátóhelyek szabályszerű működését is vizsgálják.
Ellenőrzik még a szezonális zöldségek és gyümölcsök származását, eredetét és nyomon követhetőségét, valamint a Nébih laboratóriumában a szaloncukrok és töltött édességek allergén tartalmát is megvizsgálják - tette hozzá az FM.