Domján Ferencné Márta 12 éve nyugdíjas. Nyugellátása mellett is többször vállalt már munkát. Elsősorban valamilyen folyamatos, könnyű fizikai munkát szeretne, ezért kereste fel az egy hónapja alakult nyugdíjas szövetkezetet.

A hamarosan 70 éves asszony azt mondja: szeret is dolgozni és a pénz is jól jön a családnak.

- Aránylag a nyugdíj elfogadható, mert mások még kevesebbet kapnak, úgyhogy azért kijövünk, szűken, de azért jól jönne egy kis plusz pénz - tette hozzá Domján Ferencné.

A kormány ugyanakkor az idősek bevonásával a munkaerőhiányt is enyhítené. Számítások szerint, ha 100 ezer nyugdíjast sikerül bevonni, akkor ők 20 ezer aktív korú ember munkáját tudnák elvégezni.

A kaposvári Déli Szomszédok Nyugdíjas Szövetkezet az országban elsőként már július legelején megalakult.

- Mondhatni ez egy hungarikum, tehát ez a világ legelső nyugdíjas szövetkezete, amiben a nyugdíjasok nagyon kedvező feltételek mellett dolgozhatnak. A bérükből mindössze 15 százalék személyi jövedelemadót kell adózni és ami a legfontosabb, a nyugdíjuk egy az egyben megmarad - mondta Dakó Roland, a Viapan Group régióvezetője.

A szövetkezeti tagsághoz jelentkezni kell. A férfiaknál 65 év az alsó korhatár, a nőknél pedig legkevesebb 40 év munkaviszony szükséges. A szövetkezet alapítói azt mondják: szinte minden területen keresnek munkaerőt: pedagógusokat, orvosokat, szakmunkásokat, betanított munkásokat és takarítókat is.

Több cég a szövetkezeten keresztül venné vissza nyugdíjas kollégáit, akik más egyéb mellett a fiatalokat is betanítanák. Az igény óriási. Folyamatos az érdeklődés a kaposvári irodában, eddig már több mint 100-an regisztráltak.

Címkék: szövetkezet, nyugdíjas, kaposvár, gazdaság