Több tucat pedagógusra lenne szükség s szeptemberi tanévkezdéshez. A Bárczi Gusztáv Módszertani Központban gyógypedagógusok foglalkoznak a fogyatékkal élő fiatalokkal. Évente több kaposvári egyetemista is itt tölti a gyakorlatát. Közülük többen szeptembertől már itt is fognak dolgozni.

"Abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy a Kaposvári Egyetemen van gyógypedagógus képzés. Az ott végzett hallgatók nagyon szívesen jönnek ide dolgozni. Itt töltik a gyakorlatukat, ezalatt megismerik a gyerekeket, a kollegákat és a munkafeltételeket." - mondta el Perákné Páhy Gabriella, a Bárczi Gusztáv Módszertani Központ intézmény-egységvezetővezetője.

Kaposváron viszonylag jó a pedagógus ellátottság. Átcsoportosításokkal mindenütt meg tudják oldani az esetleges hiányt. A vidéki intézményekben és a pedagógiai szakszolgálatnál azonban több tucat pedagógusra lenne szükség a zökkenőmentes szeptemberi tanévkezdéshez. Főleg gyógypedagógusokat, pszichológusokat és logopédusokat kesresnek.

"Úgy látjuk, hogy a felsőoktatás lemaradásban van a képzéssel. Jóval kevesebb szakembert képeznek és még annál is kevesebb kerül a pályára, mint amennyire szükség lenne."- tette hozzá Frányó Zsolt, a Kaposvári Tankerületi Központ szakmai igazgató-helyettese.

Prof. Dr. Szávai Ferenc, a Kaposvári Egyetem rektora szerint is egyre nagyobb az igény a pedagógusokra: "Ideális szakma a fiataloknak hiszen sokan elmentek nyugdjba továbbá a kormányzatnak van egy szisztematikus életpályamodell programja. Nap mint nap kapjuk a leveleket iskoláktól óvodáktól, hogy vennének fel frissen végzett pedagógus hallgatókat."

A tapasztalatok szerint a Kaposvári Egyetemen végzett pedagógusok azonnal találnak munkát. Talán ezért is olyan népszerűek a campus által kínált képzések.

Címkék: gyógypedagógus, logopédus, hiány, pedagógus, iskola, gazdaság