Legutoljára most vasárnap gyulladt ki egy bálázógép Hetesen. Nem csak a több millió forint értékű berendezés égett ki, hanem a környéken lévő bálákat és a tarlót is begyujtotta.

- Elsősorban az a probléma, hogy a csapágyházon megtelepszik a por és ahogy állandóan súrlódik, magas fordulaton megy, a csapágy beizzott és a por begyulladt. Amikor hátra néztem a tükörben, láttam, hogy ég a gép. Végül két darab szódásszifonnal el tudtam oltani - mondta Szabó Tibor.

A mezőcsokonyai gazdálkodó gyakorlatból tudja mit jelent egy géptűz az aratás alkalmával. Azt mondja, egy kis odafigyeléssel megelőzhető a baj.

- Minden munka elvégeztekor alaposan le kell tisztíani a gépet, szinte az összes port lombfúvóval szoktam lefújni a tarló szélén, hogy semmi koszt ne hozzak be. Egy kombájnosnak tudni kell, mit kell csinálni - tette hozzá Szabó Tibor.

Több száz milliós károkat tud okozni a gép, vagy gabonatűz. A katasztrófavédők figyelemfelhívó konferenciát is tartottak a gazdáknak.

- Azt javasoljuk a gazdáknak, hogy a betekarítási munkák idejére tartsanak készenlétben egy erőgépet tárcsával, vagy ekével felszerelve, hogyha tűz keletkezik, akkor minél előbb, minél kisebb területen tudják kürölhatárolni - mondta a Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság hivatalvezetője, Török Sándor.

Ezek mellett minden betakarítás előtt országos műszaki átvizsgálási akciót is tartanak a tűzoltók a laktanyákban, de a helyszínre is kihívhatók a szakemberek.

- A betakarítási munkálatok közben a forgó alkatrészek képesek oly mértékben felhevülni, hogy a közelben lévő szalmát pillanatokon belül meggyújtják. A gépek tűzvédelmi megfelelőségéről az aratást megelőző szemlén kötelesek meggyőződni a gazdák. Ennek az időpontját kötelesek bejelenteni a hatóság felé és adott esetben a hatóság részt is vesz ezeken a szemléken - árulta el a hivatalvezető.

Ezek mellett minden betakarítás előtt országos műszaki átvizsgálási akciót is tartanak a tűzoltók a laktanyákban, de a helyszínre is kihívhatók a szakemberek.

Címkék: tarló, munkagép, tűz, gazdaság