Vass Zoltán a napokban kezdet meg a búza vetését Hetes határában. A munkához használt több tízmillió forintos gépeket hitelből vette a tulajdonos és az őszi munkálatok is komoly költséget jelentenek neki. Ezeket a területalapú támogatásokból tudja fedezni.

"A cég 400 hektárra adta be a pályázatot és lesz mire költeni a pénzt. Elég magasak a termelési költségeink, mivel a piac nagyon alacsony áron vásárolja fel a gabonát, a kukoricát és a további olajos növényeket. Körülbelül 15 éve voltak ilyen alacsony árak. Hitelből is gazdálkodom, így valószínű, hogy az összeg nagy részét hiteltörlesztésre fogom fordítani." - árulta el Vass Zoltán, a Mező-Vas Kft. ügyvezetője.

a16  aratas idejen somogyban.jpg

Hétfőn országszerte elindították a területalapú támogatások előlegeinek kifizetését. Hektáronként 30 ezer forintra számíthatnak a gazdák. Somogyban 5500 gazda nyújtott be kérelmet, ők összesen több mint 16 milliárd forintot kapnak. Most ennek fele jut el hozzájuk. 11 jogcímen kapnak most előleget, ráadásul idén a fiatal gazdák is pénzhez jutnak a mostani kifizetésből.

"Csak az fog első körben előleget kapni, akinek sem módosítása, sem hibája nem volt a kérelembeadás során. Az is biztos, hogy a következő hetekben adategyeztetés céljából az MVH a megyében 600 felhívó levelet küld ki. Aki ilyen levelet kap, első körben el kell mennie a falugazdászához és meg kell tennie a módosításokat." - tájékoztatott Mácsai Ádám, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei igazgatója.

Ha a gazda a szakemberek segítségével időben elvégzi a módosításokat, akkor a következő hetekben még megkaphatja az előleget, amit egyébként november végéig folyósítanak. Igaz, a tervek szerint a további részletek is még ebben az évben eljutnak a termelőkhöz.

Címkék: területalapú támogatás, agrárkamara, mezőgazdaság