Ma egész nap érkeztek a liszttel teli zsákok a kéthelyi adománygyűjtő-pontra. Az idei év kedvezett a búzának, bőséges termés lett Somogyban. 50-60 tonnás átlagot tudtak produkálni a gazdák, így az adomány is jóval több, mint tavaly. A megyében öt gyűjtőponton lehet leadni a búzával teli zsákokat.

Schmidt László, a Kéthelyi Gazdakör elnöke elmondta, a gazdák körében egyre népszerűbb az adományozás, próbálnak segíteni a rászorulókon, és természetesen ezt örömmel teszik. Második éve csinálják Kéthelyen ezt a gyűjtőpontot, tavaly 30 zsákkal sikerült összegyűjteni, ezt idén túl szeretnénk szárnyalni. Ez valószínűleg sikerülni is fog, mert már csaknem 30 zsáknyi adomány gyűlt össze egy hét alatt.

Eddig közel harminc zsák gyűlt össze a kéthelyi gyűjtőponton.
Eddig közel harminc zsák gyűlt össze a kéthelyi gyűjtőponton.

Gombos Sándor, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Somogy megyei elnöke felszólította a gazdákat, hogy egy-egy zsák búzát adományozzanak, és akkor minden rendben lesz. Somogyban jellemző is, hogy sok gazda adja össze a mennyiséget, tavaly például 117 gazda adott össze 8 tonnát. A megyei elnök biztos benne, hogy idén 120-130 gazda fog adakozni és 10 tonnát meghaladja majd az adomány.

A magyarok kenyere
A magyarok kenyere

Az adományokat a Dévai Szent Ferenc Alapítvány 2300 lakója, a
kárpátaljai nagydobronyi leányotthon, illetve a megyei gyermekvédelmi intézmények lakói kapják majd. Továbbá ebből a lisztből készül el augusztus 20-ára az államalapítás ünnepére az a kenyér, amelyet aztán Balatonbogláron megáldanak és utána bárki megkóstolhatja.

Címkék: kenyere, liszt, magyarok, búza, adomány, gazdaság