Szerda délben is ebédhez készülődtek az egyik kaposfüredi fogadóban. A pörköltöt és a köretet ugyan alacsonyabb ÁFA terheli majd, de a hozzávaló alapanyagok többségén továbbra is 27 százalékos adó lesz. A tulajdonos a szálláskiadást is fejlesztené, de az is több tízmillió forintos költség. A négy százalékos turizmusfejlesztési hozzájárulással a beruházást önállóan nem tudják kigazdálkodni.

- Ezt a költséget nem tudjuk, egyéni vállalkozók vagyunk és kis jövedelműek. Nem tudok ehhez hozzászólni, én úgy gondolom, hogy már megint a kisvállalkozók kezéből veszik ki a pénzt, amit vissza tudnának fordítani az üzletre - válaszolta stábunknak Vörös Ferencné, a Vörös Fogadó tulajdonosa.

Nem csak a nagyobb éttermeknek, hanem a kisebb büféknek is fizetniük kell különadót az étel és a helyben készített nem alkoholos italforgalom után. Az egyik desedai büfés szerint meglepetés ez az adónem, de megpróbálja kigazdálkodni.

- Ha nézzük a tendenciát, amit a vendéglátással kapcsolatosan most elindítottak, hogy 2017 januártól 18 százalékra csökkentik az áfát és 2018-tól pedig 5 százalékra és hogyha ez a törvényjavaslat 2018 januártól lép életbe, eza 4 százalék plusz, akkor azt hiszem, hogy ezt el kell tudnunk fogadnunk és ki kell tudnunk termelni - mondta Márcz Zoltán egyéni vállalkozó.

A négy százalékot az érintett szolgáltatások áfa nélkül számított értékéből kell kiszámítaniuk a vendéglátósoknak.

Az érdekvédelmi szervezet sem tudott arról, hogy az adótörvények közé bekerül ez a változtatás.

- Természetesen minden változtatásnak vannak kedvezményezettjei és van, akit hátrányosan érint. Gondolok az alanyi adómentesekre, a 6 millió forintos határig nekik eddig sem kellett áfát felszámolni, igaz nem is igényelhették vissza a beszerzésben lévő áfát. Náluk ez egy 4 százalékos emelést jelent majd - tette hozzá Kertész Rezső, a Kisosz megyei társelnöke.

Az új adónemet a nemzeti turizmusfejlesztés finanszírozása érdekében vezetik be és csak erre a területre lehet fordítani, áll az indoklásban.

Címkék: vendéglátás, turizmus, új, adó, gazdaság