A nyugdíjtól a családi pótlékig, de akár anyakönyvi és állampolgársági ügyeket is lehet intézni a Kormányablakokban. Ez is a közigazgatási eljárások egyszerűsítésének része. A vállalkozók szerint azonban még több olyan intézkedés kellene, amivel a cégvezetők időt takaríthatnak meg.

- Nagyon sok olyan terület van ahol bonyolult az eljárás, a vállakozókat futtatják holott a hivatalok mindegyike rendelkezik korszerű számítógépekkel és öszeköttetésbe tudnak kerülni ha akarnak. De úgy néz ki nem nagyon akarnak. Egyszerűbb ha a vállalkozó egy adóigazolásig 2-3 hivatalt is bejár - foglalta össze a Vállalkozók Országos Szövetségének megyei elnöke, Daxner Gábor.

A vállalkozók egy, a kormány több helyszínes konferenciasorozatán több száz javaslatot tettek a bürokrácia csökkentésére. A kormány célja egy olyan közigazgatás kiépítése, amely segíti a versenyképességet.

null

A konferencián felszólalók azt mondták: sokat változott a hatóságok hozzáállása is. Ennek egyik legfontosabb eleme, hogy partnernek tekintik a vállalkozókat.

- Bizonyos hatósági eljárások esetében nem a büntetés a legfőbb cél. Régebben a vállalkozók megszokták, hogy jött az ellenőr és már nyitották is képletesen a pénztárcát. Most nem. 2011-től egy határozott szándék van arra, hogy partnerként kezelve vállakozókat a figyelmeztetés, az együttműködés legyen az elsődleges cél - tájékoztatott a Nemzetgazdasági Minisztérium munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkára, Cseresnyés Péter.

A nemzetgazdasági minisztérium a mai konferencián elhangzott felvetéseket szeretné majd beépíttetni a törvényhozásba.

Címkék: bürökrácia, csökkentés, kormány, gazdaság