Egy hirtelen jött jégverés hatalmas pusztítást okozott tavaly a Bodrog környéki földeken. Az agrártárca döntése értelmében a helyi gazdák, most 17 másik somogyi település termelőivel együtt, ha akarnak, március végéig a szokásosnál jobb feltételek mellett igényelhetnek Agrár Széchenyi Kártyát.

- Vehetnek belőle vetőanyagot, vehetnek belőle vegyszereket, vásárolhatnak belőe olyanokat, ami bármi a gazdasági működésükhöz szükséges, vannak, akik az áfát, illetve a járulékokat fizették belőle, hiszen nem rendszeres jövedelemmel rendelkeznek ezek a vállalkozók - mondta Kiss Jánosné, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének Somogy megyei irodavezetője.

Napjainkig több mint 4000 somogyi vállalkozás igényelt Széchenyi Kártyát, nagyjból tizedük mezőgazdasági vállalkozó. A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége szeint ez a fajta folyószámlahitel hitel azért is ilyen közkedvelt, mert szabad felhasználású.

Az érdekvédők ugyanakkor azt mondják: a hazai cégeknek nemcsak hitelre van szükségük ahhoz, hogy versenyképesek legyenek.

- Mi a munkanélküliség leküzdését az élőmunka-terhek csökkentésében látjuk. Feltétlenül csökkenteni kell az élőmunka-terheket, akkor olcsóbbá válik a termelés, több működő tőke is beáramolhat Magyarországra, illetve organikusan is több vállalkozás erősödhet úgy meg, hogy több embert alkalmazhat - tette hozzá Perlusz László, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének ügyvezető igazgatója.

A vállalkozók ugyanakkor az idei évben elinduló gazdaságfejlesztési pályázatoktól, valamint a kormány által meghirdetett adminisztrációs teher-, illetve hatósági díjcsökkentő intézkedésektől is sokat várnak.

Címkék: agrár széchenyi kártya, Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége, kölcsön, gazdaság