A Tolna megyei Sárpilis polgármestere szeptemberben szembesült azzal, hogy a településen megjelent a kéknyelvűség. Akkor az állategészségügyi hatóságok mellett a helyi közmunkások is részt vettek a betegség felszámolásában.

Azóta Somogyban hat helyen mutatták ki a vírust. A megbetegedések miatt elrendelt zárlat ma már több mint 150 településet érint a megyében. Köztük ezt a kazsoki állattartó telepet is. A karantén miatt a cég több mint 60 millió forint bevételkieséssel számol.

- Jelenleg a zárókörzetből se 30 napig se ki, se be nem lehet állat, magyarul nem lehet állatot kszállítani és állatot beszállítani a telepekről. Minket azért érint ez kellemetlenül, mert itt a selejtállatokat folyamatosan szállítjuk, a bkiaborjú szállítása, amit másnak adunk el, mert a technológiánk nem alkalmas a továbbtartásukra - mondta a BOS-FRUCHT Agrárszövetkezet állattenyésztési igazgatója, Bakos Gábor.

A kéknyelv betegség emberre nem, csak a kérődző állatokra veszélyes. A fertőzött állatoknál az elhullási arány viszonylag alacsony, ám a betegség súlyos szövődményekkel járhat.

- A szem, száj nyálkahártyának a cianatikus elszíneződése, fekélyek, a kékülés miatt hívják kéknyelv betegségnek, orffolyás, szövődményes esetekben a légutak fetrőződöttsége, másodlagos fertőzöttség alakul ki - mondta Gippert Róbert, állatorvos.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal állatorvosai a napokban csak Somogyban 20 ezer állatot oltottak be a vírus ellen és rovarirtó szerrel is kezelték őket. Most Magyarország teljes területe kiterjesztették a védőkörzetet, ami tulajdonképpen könnyebbséget jelent az állattartóknak.

- A védőkörzet kiterjesztésével viszont az állattartók részére könnyebbséget is jelent, tekintve így az országon belül az élőállat szállítást a korábbi szabályozáshoz képest enyhültek. Klinikai vizsgálatokat követően lehet már fogákony állatokat szállítani - mondta a NÉBIH élelmiszerlánc-biztonsági és állat-egészségügyi elnökhelyettese, Nemes Imre.

A gazdák most abban is bíznak, hogy a közelgő tél miatt elpusztulnak majd a betegséget okozó és terjesztő törpe

Címkék: kéknyelv, betegség, somogy, gazdaság