Az adóregisztrációs eljárás részeként, az adóhivatal egy kérdőívet (KOCKERD) küld az adózók részére. Az az adózó, aki ezt a kérdőívet többszöri felszólítás ellenére sem tölti ki és küldi vissza határidőn belül, komoly bajba kerülhet. Az adóhivatal nem csak több százezer forintos mulasztási bírságot szab ki, hanem törli az adószámát is.  

A NAV 2012. január 01-től az adószám megállapítását követően kockázatelemzést végez az újonnan alakult és a személyi változással érintett gazdasági társaságoknál. Amennyiben az induló kockázat magas vagy bizonytalan érétket mutat, kérdőív kitöltésére szólítja fel az adózót, a tevékenységéhez szükséges személyi, tárgyi és pénzügyi feltételek ellenőrzése céljából. A kérdőívvel együtt a mulasztás következményeire vonatkozó végzést is postázza a NAV.

Ha az adózó a megadott 20 napos határidőn belül a kérdőívet nem tölti ki, vagy a kérdőív érvénytelen (hibás, hiányos) az adóhivatal akár 500 ezer forint mulasztási bírsággal is sújthatja. Amennyiben az adózó a második felszólításra sem küldi vissza a kérdőívet és nem pótolja a hiányosságokat, az adóhivatal törli az adószámát.

Az adózó akadályoztatása esetén a határidő elmulasztása miatt igazolási kérelmet nyújthat be a székhelye szerint illetékes adóigazgatósághoz, de a kérelemmel egyidejűleg a kérdőívet is vissza kell küldenie.

Címkék: adószám, kockázat, kitölt, bevallás, NAV, gazdaság