Járfás Rózsa amellett, hogy egy panziót és annak éttermét üzemelteti az építőiparban is érdekelt. Sok beruházásban vett részt eddig. Azt mondja, munka most is lenne, de a legnagyobb baj, hogy a fővállalkozók előnytelen szerződéseket kötnek az alvállalkozókkal, késve számolnak el, és jelentős összegeket tartanak vissza, ezért ő már azon gondolkozik, hogy kiszáll az építőiparból.

- Az elmúlt évek tapasztalatai azt mutatják, hogy nem túl jó a perspektíva, tehát még nem is nullás a cég szinte, azt mondom, hogy aa túlélésért küszködve éljük a cégünket - mondta Járfás Rózsa, vállalkozó.

A jelenség nem egyedi. Somogyban a számlák csak 60 százalékát fizetik ki időben. Országos szinten itt a megyében kell a legtöbbet várniuk a vállalkozásoknak arra, hogy pénzükhöz jussanak. Ez tovább erősíti az évek óta tartó körbetartozás problémáját.

- Nálunk Somogy megyében 45, 50 és a 60 napos fizetési határidők dominálnak még mindig és ehhez még hozzájön, hogy ezt a határidőt sem tartják a pályázati nyertes cégek, hanem még megfejelik egy 15-20 nappal és így megindul gyakorlatilag a körbetartozás - tette hozzá Budai Ferenc, a SKIK ipari tagozatának vezetője.

A Bisnode céginformációs szolgáltató legfrissebb elemzése is azt állapítja meg, hogy a somogyi késve fizetések mögött a legtöbb esetben a fővállalkozók állnak.

- Nagyon sokszor az erőpozíciónál fogva a cégek ugyan stabilak, a megrendelők, de a számlafizetések tekintetében nem szorgoskodnak és természetesen ez egy kisebb vállalatnál komoly problémákat jelenthet. Ilyenkor azt szoktuk javasolni, hogy mielőtt egy ilyen üzleti döntést meghozunk mérlegeljük azt, hogy kibírja-e a vállalkozásunk, hogy adott esetben 30, 60, vagy akár 90 napra kapjuk meg ezeket a számlákat - válaszolta telefonos megkeresésünkre Keleti József, a Bisnode Magyarország Kft. régióvezetője.

A Bisnode vezetője hozzátette, a kisvállalkozásoknak előzetesen ellenőríznie is kellene a fővállalkozókat, hogy mennyire megbízhatóan fizetik ki alvállalkozóikat.

Címkék: Somogy megye, fizetési kedv, bisnode, gazdaság