Február végén robbant ki a Buda-Cash botrány. Több somogyi pénzintézeten keresztül, több ezer megyei károsult is érintett volt. A bedőlés miatt nem jutottak pénzükhöz.

Március első harmadában a Quaestort is elérte a csőd. A befektetési cég 210 milliárd forinttal nem tudott elszámolni. Rajtuk kívül még két másik értékpapír forgalmazó cég is tönkrement, a befektetett pénzek többsége pedig eltűnt.

Mindkét ügy kapcsán felmerült a könyvelők és a könyvvizsgálók felelőssége is, mert a kormányzat szerint nekik látniuk kellett volna a problémát. A hasonló esetek elkerülése végett a Nemzetgazdasági Minisztérium tervei között egy felügyeleti szerv létrehozása szerepel, amely ellenőrizné és büntethetné az adótanácsadókat, az adószakértőket, a könyvvizsgálókat és a könyvelőket.



A Magyar Számviteli Szakemberek Egyesületének megyei elnökhelyettese, Keszthelyi László azt mondja, a könyvelők ellenőrzését a könyvvizsgálók végzik és mások is ellenőrzik őket; egy újabb felügyelet értelmét nem látják: "Csalást hivatalokkal megelőzni nem lehet. Gyakorlatilag most rendkívül kevés - pár tíz emberről - van szó, akik ezeket a csalásokat elkövették. Egy egész rendszer adhoc felépítését én nem tartom fényes ötletnek."

A könyvvizsgálók - amelynek megyei kamarája több mint 80 tagot számlál - készek a többi, hasonló területen dolgozókkal közösen fellépni a csalások ellen. Szita László, a Magyar Könyvvizsgálói Kamara somogyi elnöke kérdésünkre elmondta: ugyan még nem ismerik a javaslat részleteit, de félnek attól, hogy a hatóság elleheteleníti majd a munkájukat. Ennek ellenére nekik is érdekükben áll, hogy az általános könyvvizsgálói bizalom helyreálljon: "Bocsássák rendelkezésre a brókerbotrányban részt vett könyvvizsgálókkal kapcsolatos eljárásoknak az eredményeit!Ezek alapján tudná a kamara levonni a tanulságokat és olyan intézkedésket hozni, hogy hogyan lehet ezt a következőkben esetleg elkerülni."

Az új hatóság felelne a képzési követelmények kialakításért, a működési engedélyek kiadásért, a könyveléssel foglalkozók munkájának ellenőrzéséért és hiányosság esetén bírságot is ők szabnák ki.

Címkék: adótanácsad, könyvvizsgáló, felügyelet, könyvelő, bróker, botrány, csőd, kormány, bank, ellenőrzés, gazdaság