Három éve tüskés galambriasztót szereltek a munkások Marcaliban, amikor az emelőkosaras daru egyik alkatrésze eltörött a két munkás pedig kizuhant a kosárból. Egyikük meghalt, a másik dolgozó pedig súlyos gerincsérülést szenvedett.

A tapasztalatok szerint Somogyban a legtöbb súlyos munkahelyi baleset hasonló körülmények között történik, vagyis az építőiparban, vagy a gépiparban. De sokan sérülnek meg a feldolgozóiparban, a mezőgazdasági, erdőgazdálkodási munkáknál valamint az egészségügyben is.

Sok a veszély az építőiparban
Sok a veszély az építőiparban

A kaposvári Videoton ügyvezető igazgatója szerint annak ellenére, hogy hatalmas és veszélyes gépekkel dolgoznak, a legtöbb baleset a figyelmetlenségből adódik.

- A balesetek zömét az okozza, hogy megbotlik valaki, megcsúszik, vagy megszédül, és elesik. Ezen kívül abból volt balesetünk, hogy egy dolgozó beütötte a fejét az egyik gépbe - mondta stábunknak Gerber András, a Videoton Elektro-Plast Kft. ügyvezető igazgatója.

A Megyei Kormányhivatal adataiból kiderül: Somogyban a május 28-ig beérkezett adatok szerint összesen 136 munkahelyi baleset történt a megyében, ebből 4 súlyos volt, 3 pedig halálos.

Félszáznál is több céggel van kapcsolatban a kaposvári Munkavédelmi Mérnöki Iroda. Működési területükön eddig 16 balesetet regisztráltak, amelynek csaknem fele az építőiparban, másik fele pedig lakatosipari üzemben történt.

- Volt aki leszerelte a védőburkolatot a gépről, hogy könnyebben dolgozzon. Innentől kezdve fennáll annak a veszélye, hogy a szerszám elakad vagy ne adj Isten eltörik, és akkor megsérti a dolgozót - tette hozzá Kardos István, munkavédelmi vezető.

A jelenlegi adatok szerint egyébként tavalyhoz képest kis mértékben emelkedett a munkahelyi balesetek száma Somogyban, amivel a többi megyéhez képest a középmezőnybe tartozunk.

Címkék: lakatos, építőipar, munkahely, baleset, gazdaság