"Húsz éve ennek a folymatnak pont a fordítottja játszódott le. Az akkori állami cégekből a szakemberek részvételével vállalkozások alakultak" - tekint vissza az időben a Somogy Kéményseprő-Mester Kft. ügyvezető igazgatója, Farkas József.

A kormány pedig most azt tervezi, hogy visszaveszi a kéményseprő szolgáltatást azoktól a cégektől, amelyeknek korábban átadta. Jóllehet ezek a vállalkozások több millió forint értékben fejlesztettek az elmúlt két évtizedben.

A cégvezető szerint ez most veszni látszik: "Minden egyes kéményseprőnek több ezer forintos elemlámpája, több ezer forintos tükre, több tízezer forintos szerszáma, több tízezer forintos szén-monoxid érzékelője, több tízezezer forintos kamerája van. Csak, hogy tovább ne soroljam a szakma eszközigényét ..."

A gép- és műszerbeszerzések mellett oktatásokra is küldték a kéményseprő vállalkozások a munkatársaikat. Egy-egy ilyen képzés szintén milliós nagyságrendű. Például a gázkazánok ellenőrzésére jogosító papírok nélkül tulajdonképpen nem is végezhetnének munkát.

Az országban 47 kéményseprő vállalkozás működik mintegy 1500 emberrel. A törvénytervezet szerint a dolgozók egy részét átvennék a katasztrófavédelmi igazgatóságok, de a technikára közbeszerzést írnának ki.

A kéményseprőket tömörítő szervezet ugyan a megegyezésre törekszik, de ha kell a végsőkig elmennek. Leikauf Tibor, a Magyarországi Kéményseprők Szövetségének elnöke telefonon azt mondta: "Elsősorban a törvényt az alkotmánybíróságnál kívánnánk megtámadni és amennyiben ott nem érünk célt, akkor sajnos tovább kellene lépnünk. Esetleg perközösséget alkotva az Alkotmánybírósághoz fordulva, majd végső esetben az Európai Emberjogi Bírósághoz."

Az érdekvédő ugyanakkor hozzátette, hogy a törvénytervezetet már megtárgyalta a Parlament, jelenleg annak a részletes vitája zajlik. A végleges változatot az őszi ülésszakon fogadhatják el.

Címkék: perel, kéményseprő, díj, gazdaság