A derűlátó várakozások abban a felmérésben szerepelnek, amlyet a város megbízásából a Somogyi Kereskedelmi és Iparkamara készített.

A válaszadók telephelyeiket is bővítenék, az informatikai rendszereiket is fejlesztenék és új eszközöket is vásárolnának. Ezek a beruházások pedig új munkahelyeket jelentenek.

Szabó Krisztián, a Szabó Fogaskerékgyártó Kft. gazdagási vezetője: "Cégünk fő kompetenciája a fogakerékgyártás és hamarosan a hőkezelés is az lesz. Ezen a területen munkahelyteremtő eszközbeszerzésket, kapacitásbővítő beruházásokat szeretnénk végrahajtani amihez uniós forrásokat vonnánk be."

Szabóék már idén 10-15 százalékos foglalkoztatásbővítést remélnek. A beruházásokhoz pedig várják az ingatlanfejlesztésről szóló pályázatokat.

Nem ők egyedül bővítenének. A város kérésére a SKIK felméréséből kiderült: a következő uniós ciklusban a kaposvári vállalkozások 63 százaléka pályázna valamilyen célra. A legtöbben az ingatlanhoz kapcsolódó fejlesztéseket jelölték meg. Második helyen az informatikai beruházásokat, a harmadik helyen pedig az eszközvásárlásokat és technológiai fejlesztéseket.

Németh Krisztina, a Somogyi Kereskedelmi és Iparkamara titkára: "Megfigyelhető, hogy minél nagyobb létszámmal működik egy vállalkozás, annál biztosabban, tudatosabban tud tervezni. Ez létszik is a kérdőíves felméréseken. Az 50 fő feletti foglakoztatóknál a fejlesztést tervezők aránya 100 százelék."

A fejlesztő vállalkozások csaknem háromnegyede munkahelyteremtést is tervez. Ők átlagosan 4-5 fővel bővítenék a létszámukat.

A polgármester szerint a városnak is fontos, hogy a vállalkozások fejlesszenek. Szita Károly a KaposPontnak így sommázott: "Ők azok (a vállalkozások), akik embereknek adnak munkát, ők azok, akik a megélhetést biztosítják a gyermekeküket nevelő édesanyáknak és édesapáknak. Ha jobban megy nekik, akkor annál több embernek tudnak munkalehetőséget biztosítani."

Ezen kívül többet is adóznak, ebből pedig a város felejszteni tud. Kaposvár 20 legnagyobb iparűzési adót fizető vállalkozása tavaly összesen 1,3 milliárd forinttal gazdagította a város büdzséjét.

Címkék: bővít, munkaerő, foglalkozás, vállalkozás, fejleszt, munka, gazdaság