A KSH adatai szerint évről évre egyre kevesebb húst eszünk. A statisztikák szerint ez a sorrend: baromfi-, sertés-, hal- és marhahús. A kereskedők szerint karácsony táján azonban elengedjük magunkat és bizony alaposan bevásárolunk erre a pár napra. Ilyenkor fogy a legtöbb pulykahús is.
A legkedveltebb otthoni ételek a hagyományos választékból kerülnek ki: rántott csirke, sült pulyka, halászlé, töltött káposzta.
Az éttermek azonban igyekeznek a klasszikus karácsonyi menüsort is felfrissíteni. Az egyik kaposvári főszakács például a pulykát geszetnyés töltelékkel, vagy vörösboros aszaltszilva mártással kínálja. Azt mondja: ezek a fogások amellett, hogy változatosak, könnyebbek is, mint hagyományos társaik.
Igaz, ünnepek idején nemcsak a nehéz ételek jelentenek problémát, hanem a világban egyre nagyobb méreteket öltő élelmiszerpazarlás is. A statisztikai adatok szerint évente fejenként 40 kilónyira tehető az elpocsékolt étel, amelynek nagy része az ünnepek alatt termelődik.
Címkék: marha, disznó, főz, hal, sertés, étel, baromfi, hús, karácsony, gazdaság