A Magyar Nemzeti Bank adatai szerint idén júniusig országosan csaknem 200 milliárd forintnyi új kölcsönt vettek fel, ez csaknem harmadával több az egy évvel korábbinál.

A hozzáértők szerint a kölcsönfelvételek száma azért nőhetett, mert a jegybanki alapkamat most történelmi mélyponton, 2,1 százalékon van, emellett jelentősen csökkentek a hitelkamatok is.

A Stonehenge Bankház régióvezetője, Kujáni István azt mondja: "a jelzálognak a hitelkamatai szintén rendkívül alacsonyak. A személyi kölcsönök kamatai pedig a különböző pénzintézeteknél van, ahol 20 százalék alatt vannak és vannak, ahol még mindig tartják azt a 30 százalékos maximális szintet, amit a jogszabály engedélyez. Így napjainkban elsősorban a jelzálog hitelek azok, amik igazán kedvezőek."

A MNB adatai szerint 55 százalékkal több lakáshitelt vettek fel az emberek az idei első félévben, mint tavaly ugyanebben az időszakban. Összesen csaknem 100 milliárd forint értékben. A statisztikai adatok szerint országosan Somogyban nőtt a legnagyobb mértékben a kiadott lakásépítési engedélyek és a használatba vett lakások száma.

A Géniusz 99 Ingatlanközvetítő vezetőjétől, Oláh Miklóstól megtudtuk, hogy "az érdeklődők száma körülbelül 15-20 százalékkal megemelkedett az előző félévhez képest. Főként a panel illetve a téglalakások iránt érdeklődnek. Tendencia az is, hogy a környékbeli falvakból beköltöznének a városokba a nagyobb munkalehetőség miatt, de szerintem ezt a statisztikát a Balaton déli partján lévő eladó-kiadó ingatlanok is megnyomják."

Az élénkülő kereslet miatt az ingatlanárak árak is folyamatosan emelkednek. A szakértők szerint a megyében negyedévente 1 százalékos drágulásra lehet számítani.

Címkék: kamat, kölcsön, ingatlan, lakás, hitel, gazdaság