Búzával teli zsákokkal érkeztek Látrányba a somogyi gazdák. A megyéből többen is csatlakoztak a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara jótékony akciójához.

- Úgy tudjuk, hogy az idei év minden rekordot megdönt. Somogyban is annak ellenére, hogy igyekeztünk korlátozni a leadott mennyiségeket és minden gazdától csak egy zsák kenyérbúzát, gabonát fogadtunk el, így is öt gyűjtőhelyen egyenként 10 mázsa búza összejött - tudtuk meg Gombos Sándortól, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei elnökétől.

A gazdák többsége kötelességének érzi, hogy segítsenek a rászorulóknak.

- Egy fontos, jó kezdeményezés. Akinek van rá lehetősége, segítse azokat az embereket, aki rá vannak erre szorulva. Nagyon jó célnak tartjuk - tette hozzá Udvaros Zoltán, mezőgazdasági vállalkozó.

Nagyatádról és a környező településekről csaknem 8 mázsa búza gyűlt össze eddig.

- A magyar búzák azért régen is híresek voltak arról, hogy jó minőségűek voltak, az étkezési minőséget majdnem mindegyik megüti. Tehát a beltartalmi értékei nagyon jók a magyar búzáknak - mondta Horváth Gábor, családi gazdálkodó.

Többek között ebből készül majd a magyarok kenyere
Többek között ebből készül majd a magyarok kenyere

A tavalyinál is több zsák gabona gyűlhet össze a Magyarok Kenyere program keretében. Idén eddig csaknem 100 tonna búzát adakozott csaknem ezer családi gazdálkodó és agrárvállalkozó.

- Azok a jóérzésű emberek jöttek el hozzánk, és hozták el a búzát, akik úgy gondolják, hogy a magyarság legszebb, legnagyobb ünnepét, így is kívánják segíteni, így is tiszteletben tartják - válaszolta Mocz András, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara vidékfejlesztésért felelős alelnöke.

Az összegyűjtött gabonából készülő Magyarok Kenyerét augusztus 20-tól kezdik árulni. A bevételt az erdélyi Dévai Szent Ferenc Alapítvány által nevelt 2300 gyermek egyéves étkeztetésére fordítják.

Címkék: kenyere, látrány, magyarok, búza, gazdaság