A tavaszi viharok miatt kicsit megyénkben kicsit később fordultak termőre a növények, mint az ország többi részén, de a gazdák szerint ennek ellenére jó termésre lehet számítani.

Egyedül az árakkal nincsenek megelégedve. Az import dinnye ára ugyanis a hazait is lenyomja, pedig azt mondják egyre többe kerül a dinnyetermesztés.

Somogyban Lengyeltóti határában ternelik a legtöbbet a gyümölcsből. Itt is csak hat és fél hektáron, mert egyre kevésbé éri meg ezzel foglalkozni. Bugyi Sándor, családi gazdálkodó szerint tíz éve nagyjából ugyanazon az áron forgalmazzák a dinnyét, miközben a műtrágya, a fólia, a rezsi és aszállítás egyre többe kerül.

Hiába drága az előállítás, a magyar dinnyét sem lehet sokkal drágábban adni, mint a külföldit. A kaposvári piacon mindkettő kilóját 150-200 forintért adják. A vásárlók közül sokan a hazait keresik. Az árusok is azt mondják nincs annyi hazai dinnye, amit ne tudnának eladni.

A napokban a földművelésügyi miniszter is a magyar dinnye mellett kampányolt, mert az rengeteg család megélhetését biztosítja. A tárcavezető szerint ma 10 ezer család él a dinnyézésből.

A magyar dinnyét ugyanakkor nemcsak itthon keresik a vásárlók: a megtermelt gyümölcs 40-50 százalékát külföldön adják el.

Címkék: termel, ültetvény, dinnye, gyümölcs, gazdaság