Farkas Józsefné azt mondja, hónap végére rendszeresen kicsúszik a havi keretből. De azért ügyel arra, hogy ne legyen túl sok adóssága, hiszen a következő fizetéséből azt vissza kell törlesztenie.

- Inkább a hó vége felé mert addigra már nagyon kevés az embernek a pénze. De próbáljuk beosztani azt amink van. De jól esik, hogy van ilyen hitelkártyám és tudom használni, amit aztán nyilván vissza kell, hogy rakjam azért, hogy ne kelljen sok kamatot fizetnem rá - mondta Farkas Józsefné.

Átlagosan 120 ezer forintnyi hiteltatozása van a háztartásoknak a hónap végére. Ez derült ki a Magyar Nemzeti Bank lefrissebb felméréséből. A bankok szerint a folyószámlahitel keret egyre népszerűbb az ügyfelek között. És a felhasznált összeg is folyamatosan emelkedik. Jelenleg körülbelül 450 milliárd forintnyi folyószámla hitele van a magyaroknak.

- A hitelkeret felhasználhatóságából egyre jobban kihasználják ügyfeleink a maximum hitelösszegeket. Ezt fordíthatják egy gyors ügyintézésű bármilyen termék megvásárlására. Külön hitelügyintézést nem igényelnek ezáltal - mondta a Somogy Takarékszövetkezet területi igazgatója, Kutiné Sipos Gabriella.

Ez a konstrukció sokkal kedvezőbb mint a személyi kölcsönöké, ráadásul bármire fel lehet használni. A bankok szerint egyébként sokan annyira kimerítik a folyószámla hitelüket, hogy a fizetésük jóváírása után is mínuszban maradnak.

Címkék: bolt, hitel, magyar, pénz, gazdaság