Néhány apróság bevásárlása az egyik kaposvári élelmiszerüzletben. A kasszánál inkább a készpénzt veszik elő a vásárlók és nem a bankkártyát.

- Én általában készpénzzel fizetek, egy hónapban egyszer veszek le a kártyámról pénzt és általában készpénzes vagyok. Nekem az a megszokottabb, vagy az a jobb - mondta a Kapos-Coop üzletvezetője, Németh Ernő.

Az üzlet a város egyik forgalmas pontján működik. Sokan járnak be naponta, és leginkább készpénzzel fizetnek.

A teljes napi forgalom alig 10 százalékában fizettek bankkártyával. És nemcsak tegnap.

- A tapasztalataink szerint azt tudom mondani, hogy inkább a készpénzes fizetést tartják előnyben, vagy részesítik előnyben, mivel vannak olyan generációk, akik abszolút nem használják a kártyás fizetést, az idősebb, vagy a nagyon fiatal korosztály. Tehát a középkorosztály használja, ő már ezen nevelkedett úgymond és szívesebben használja - mondta a Kapos-Coop üzletvezetője, Németh Ernő.

A kormány a lehető legnagyobb mértékben kivezetné a készpénz használatot az elektronikus fizetések javára. Indoklásuk szerint a készpénzhasználat drága, őrizni, tárolni és szállítani kell. Ez éves szinten több mint 300 milliárd forintba kerül. Az embereket azonban nehéz rávenni az átállásra.

- A lakosságnak egy igen jelentős költség része a készpénzben fizetendő, tehát nagyon sokan ragaszkodnak még a csekkes fizetéshez. Törlesztőrészletek, közüzemi díjakat még a mai napig is csekken fizetik a postán elég nagy számban, ahhoz pedig le kell venni azt az összeget - árulta el a Stonehenge Bankház régióvezetője, Kujáni István.

Emellett a szociális juttatások, valamint a nyugdíjak átutalása is jelentős hányadban készpénzben történik Számítások szerint március végén a magyar háztartások több mint 2600 milliárd forintot tartottak otthon készpénzben.

Címkék: bankkártya, készpénz, kormány, gazdaság