A tej ünnepnapján sem áll a munka a kaposvári tejüzemben, folyamatosan csomagolják a tejet, most éppen két decis poharakba. Átlagban egy magyar egy évben 67 litert fogyaszt belőle. Összességében pedig a különböző tejtermékekből mintegy 160 kilogrammot. Ezt két mázsára akarják növelni a szakemberek.

- Én azt gondolom, hogy Magyarország a mi kis 1.7 milliárdos tejtermelésünkkel sem most, sem a jövőben nem lesz meghatározó, legalábbis az európai és a világpiacon, viszont itthon igen, és én azt gondolom, hogy ez a fő cél - mondta Mélykúti Tibor, a Tej Terméktanács elnöke.

A piac megerősítésében a kormányzat is elkötelezett, mondta az agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkár.

- Az élelmiszerfeldolgozás fejlesztésére, beruházásainak finanszírozására fordított százmilliárdos nagyságrendű támogatásokon keresztül biztosítsuk, hogy itthon, a hazai fogyasztók és külföldön a külföldi fogyasztók számára jó minőségű és elérhető áron hozzáférhető termékeket állítsunk itt elő - tette hozzá Feldman Zsolt, a Vidékfejlesztési Minisztérium helyettes államtitkára.

A sajtok és a tejtermékek népszerúsítése érdekében egy 200 millió forintos országos kampányba kezdenek nemsokára. Kaposvár polgármestere, Szita Károly pedig bejelentette, hogy rövidesen elindul a Kaposvár Kincse védjegy, amelyet a városban működő tejüzem termékei is megkapnak.

- Ha egy olyan emblémát látnak az élelmiszereken, legyen az sajt, a Fino-Food mellett természetesen az emblémára gondolok, Legyen az tej, vagy legyen az cukor, vagy legyen az kolbász, vagy legyen az szalámi és nem akarom sorolni. Ahol látnak egy olyan emblémát, ami rajta van, hogy Kaposvár Kincse, akkor azt vegyék meg nyugodtan - mondta Szita Károly, Kaposvár polgármestere.

A tej világnapi rendezvényt a 8 éve Kaposváron működő Fino-Food telephelyén rendezte meg a terméktanács.

- Gondolom, ez annak is szól, hogy a futottak még kategóriából a Fino-Food az elmúlt öt, hat év alatt itt Kaposváron az ötödik, hatodik helyre érkezett be a feldolgozók sorában - válaszolta Egyed László, a Fino-Food Kft. ügyvezetője.

Az Egyed Lászlót is soraiban tudó Magyar Sajt Lovagrend egy újabb taggal is bővült. Ezúttal a Tolnatej Zrt vezérigazgatóját, Koller Attillát vették fel.

Címkék: világnapja, tej, gazdaság, kaposvár