Az elmúlt napok hideg esős időjárása ugyanis annyira megtépázta az akácvirágot, hogy a méhek nem tudnak róla virágport hordani. A méhészek már csak a hársban bíznak, hogy ne legyen veszteséges az idei év.

Yvette a legrosszabbkor jött. A szél és az eső megtépázta az akácvirágokat. Szinte az összes a földön hever. Ami a fán maradt az pedig bebarnult a sok esőben, nincs benne nektár. A méhész azt mondja örül, ha a szokásos mézmennyiség tizedét elő tudja állítani.

null

- Ezen a környékünkön már nem fognak semmit akácból behordani. Itt a gyomnövényekből, díszcserjékből fagyal, málna abból is valamennyit tudnak gyűjtögetni. De nem valószínű, hogy elvehető mennyiséget - mondta a méhész, Karvalics Ottó.

A méhészek azt mondják, ha a hárs is gyenge lesz, jelentős kárral számolhatnak idén. A gyenge termés pedig az árakat is befolyásolhatja.

- Nyilván ha kevesebb méz várható és keveset fogunk akácból pörgetni akkor inkább fölfelé fognak kúszni a felvásárlási árak - mondta a Zselici Méhész Egyesület elnöke, Mészáros János.

Pedig éppen a napokban nyilvánították hungarikummá az akácfát és az akácmézet.

A méhek már a repce beporzásáról is lemaradtak, mert az túl korán virágzott az enyhe tél miatt. Így a méhészek már csak a hársban bízhatnak. És abban, hogy hamarosan azt is hungarikummá nyilvánítják.

Címkék: akác, yvette, méz, gazdaság