De nem csak a befektetési célú ingatlanvásárlás ugrott meg az elmúlt hónapokban, mondja ez a kaposvári ingatlanos. Az elmúlt év hasonló időszakához képest ötödével több lakást adtak már el idén.

- Legalább egy 20 százalékos emelkedés tapasztalható általánosan a piacon. Ebben egyébként benn van az is, hogy a hitelekre való igény is bizonyos szinten megnőtt - árulta el a Ház Ingatlan Kft. ingatlankereskedője, Ház Gergely.

Az énpénzem.hu adatai szerint van olyan bank is, ahol idén már háromszor több ingatlanhitelt helyeztek ki, mint tavaly.

Az államilag támogatott lakáshitelek kamata nem mehet 6 százalék alá. A bankok azonban ennél kedvezőbb ajánlatot tudnak tenni az alacsony, 2.6 százalékos jegybanki alapkamat miatt.

- A nem támogatott hitelek kamatai is rendkívül alacsonyra süllyedtek. Vannak olyan konstrukciók és olyan jövedelmi szintek, ahol akár a kamattámogatott hitelnél alacsonyabb piaci kamatozású hitelt tud az ügyfél felvenni - mondta Stonehenge Bankház régióvezetője, Kujáni István.

Pénzügyi szakértők viszont azt mondják, hogy bármikor megnőhet a bankok hitelkamata, így a törlesztőrészlet is és a lehető leghosszabb kamatperiódusú szerződést kell megkötni.

- Mindenképpen az 5-10 éves kamatperiódusú kölcsönöket lehet ajánlani, hiszen akkor nem érheti az embereket 3 havonta meglepetés, ugyanis az elemzők leginkább arra számítanak, hogy az év második felében elindulhat egy kamatemelés a jegybanknál, ami akár 3 szazlék is lehet - mondta az azenpenzem.hu ügyvezetője, Lovas Judit.

A pénzintézetek úgy látják, hogy a lakáshitelek iránti érdeklődés növelését a „félszocpol” régóta várt megjelenése, illetve az otthonteremtő kamattámogatott program meghosszabbítása és feltételeinek javítása támogathatná.

Címkék: olcsó, lakás, hitel, gazdaság