Egy kormányrendelet értelmében a bankok a havi első két készpénzfelvétel után nem számolhatnak fel díjat. Ez azonban nem automatikus. Ha valaki élni szeretne ezzel a lehetőséggel, annak nyilatkoznia kell róla.

- Mivel a saját pénzemről van szó, hogyha kettő ilyen alkalom van, akkor az csak nyereség lehet - mondta Szabóné Gondos Piroska.

Így nyilatkozott még január elején ez a kaposvári nő a Kapospontnak. Az is tudott volt, hogy a két ingyenes pénzfelvét után a harmadikért már fizetni kell. A pénzintézetek emelték is a szolgáltatásaik árát, ami átalakította a banki szokásokat.

- Hosszútávon, akkor valószínűleg választok egy olyan, vagy egy másik konstrukciót, vagy egy másik bankot, tehát szerintem ez az egyetlen egy lehetőség marad - tette hozzá Baglyos Tímea.

Dömpingszerű kérelmekre számítottak a szakemberek. A Deloitte pénzügyi tanácsadó cég elemzéséből azonban kiderül, hogy a lakosság harmada még nem nyilatkozott.

- Az idősebb korosztály, 40 év felett, őnáluk magasabb az igénylés mértéke, a fiatalabb korosztálynál alacsonyabb - válaszolta megkeresésünkre Szép Péter, a Deloitte Könyvvizsgáló és Tanácsadó Kft. elemzője.

Február óta egyébként csökkent a készpénzfelvételek száma, a felvett mennyiség viszont nőtt. Ezzel párhuzamosan egyre többen választják a bankkártyás fizetést a készpénz helyett.

Címkék: használat, kevesebb, készpénz, 2014, március, gazdaság