rezsi


Kaposvár polgármestere és országgyűlési képviselője hangsúlyozta: fontos, hogy a társasházakban élők a közös költségeikben is érezzék a díjcsökkenést.

- Több olyan jelzést kaptunk a társasházban élőktől, mely szerint nem tudják, hogy a rezsicsökkentés hogyan jelentkezik azoknál a költségeknél, amelyeket nem családonként, hanem közösen fizetnek. Az áram, a gáz, a víz, a távfűtés esetében minden lakó a saját postaládájába dobott számláról tudhatja meg, hogy mennyi a megtakarítása tavaly óta, a lakóközösség megtakarításairól pedig másfél hónapja kötelesek tájékoztatni a házkezelők a lakástulajdonosokat - mondta Szita Károly a kaposvári Pete Lajos utca egyik 27 lakásos társasházában, ahol csak a tavalyi év második felében az olcsóbb hulladékszállítás révén 32 ezer forintot, a kéményseprés révén pedig 12 ezer forintot takarítottak meg.

- A rezsicsökkentésnek pedig még nincs vége. Az Országgyűlés csütörtökön döntött a harmadik rezsicsökkentésről, amelynek keretében áprilistól a gáz, szeptembertől a villany, a fűtési szezon kezdetétől pedig a távhő ára ismét csökkenni fog - hangsúlyozta Gelencsér Attila fideszes országgyűlési képviselő.

A jogszabály szerint a házkezelőnek tájékoztatnia kell a lakókat arról, hogy együttesen mennyivel fizetnek kevesebbet a közszolgáltatásokért, ugyanakkor a lakóközösségek maguk dönthetik el, hogy a megtakarítást érvényesítik-e a fizetendő költségben, vagy változatlan összeg befizetése mellett tartalékot képeznek, lehetővé téve akár felújításokat is.

A legtöbb ház esetében a kéményseprésből, a szemétszállításból és a közös helyiségek világításából származó megtakarítás összege lesz látható a társasház hirdetőtábláján minden hónap 15. napjáig, valamint minden év február 15-ig az éves megtakarítást is ki kell függeszteni.

Címkék: társasház, csökkentés, panel, rezsi, 2014, gazdaság