gyed extra


A gyed extra bevezetése az egyike a gyermekes családokat érintő januári változásoknak. A szülők a gyermek egyéves kora után akkor is megkapják a gyest vagy a gyedet, ha úgy döntenek, hogy visszamennek dolgozni.

A gyed mellett és a gyes mellett is a gyermek egyéves korától korlátlan időtartamban lehet dolgozni, így akik már lemondták a támogatásokat, most újra igényelhetik, egyelőre még a legtöbben csak érdeklődnek. A gyermekgondozási díjat, vagyis a gyedet az Országos Egészségbiztosítási Pénztárnál kell kérni.

Bogdán Zsuzsanna, az OEP főosztályvezetője azt nyilatkozta: egy kérelmet kell benyújtani, a kérelem az OEP honlapján megtalálható. Mint mondta, nem kötelező ezen a felületen benyújtani a kérvényt, de szerencsés,  hogy később ne kelljen hiányt pótolni. Hozzátette: ahhoz kell benyújtani a kérelmet, aki folyósította az ellátást. Ez lehet a munkáltató vagy az Országos Egészségbiztosítási Pénztár, gyes esetében pedig a Magyar Államkincstárhoz kell fordulni.

A gyed extra része az is, hogy ha valaki a gyes és gyed folyósítása alatt ismét gyermeket vállal, akkor a juttatásokat mindkét gyermek után megkapja, ha 2014-ben születik a kisebbik gyerek.

Január 1-je óta már van diplomás gyed is, amellyel a felsőoktatásban vagy felsőfokú képzésben részt vevők - korábbi munkaviszony nélkül is - kaphatnak egy évig gyedet, és járhat nekik gyes is a tanulmányaik alatt.

Címkék: kismamák, munkaerő, extra, gyed, gazdaság, piac