Ellenőrízni jöttek az egyik kaposvári  nagyáruházba az élelmiszerlánc-biztonsági felügyelők. Ezúttal a fagyasztóládákba néztek bele és a halakat vizsgálták.

- Tartalmaznia kell a származási helyét, ami a tenyésztési, vagy a fogási hellyel azonos, ez más élelmiszereknél bizonyos esetekben szükséges - mutatta Bogdán András, felügyelő, Élelmiszerlánc-biztonsági igazgatóság, SMKH.

A gyártóknak meg kell jelölni a termék tömegét, lejárati dátumot és az előírt tárolási hőmérsékletet is. A szakemberek a mintákat hűtőtáskába tették, és azokat laborban vizsgálják tovább.

- Megmérik mennyi a bevont jégréteg vastagsága, hiszen erre van előírás, valamint toxikológiai vizsgálat következik, ami arra irányul történt-e romlás - tette hozzá Bogdán András.

A vásárlók szerint kellenek ezek az ellenőrzések. A vevők elmondása szerint az ünnepek előtt fontosak, hogy jó minőségű áru kerüljön a boltba.

- Egészségi szempontból, hogy nehogy romlottat vegyen az ember - Tar Gyuláné.

A somogyi Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Igazgatóság a megyében november közepe óta több mint 150 esetben ellenőrzött forgalmazókat, vendéglátókat, élelmiszer-előállítókat és élőállat szállítókat. Hal és húskészítményekre, édesipari termékekre, borokra fordítottak kiemelt figyelmet.

December közepéig 6 esetben találtak szabálytalanságot.

- 3-3 esetben mind előállítók, forgalmazók, mind szállító esetben 3 esteben találtunk jogsértéseket, amiket szankcionálnunk kellett. Ezekben az esetekben bírságot szabtunk ki összesen csaknem 1,5 millió forint értékben - Tóth Szabolcs, igazgató, Élelmiszerlánc-biztonsági igazgatóság, SMKH.

Az ellenőrzések december 31-éig folytatódnak, a pezsgőre és a borokra ez idő alatt kiemelt figyelmet fordítanak.

Nézze meg videónkat is a témában:

Címkék: karácsonyi, ünnep, ellenőrzés, razzia, 2013, gazdaság